Elemzések Így védjük meg mobilunkat az internetes támadásoktól!

Így védjük meg mobilunkat az internetes támadásoktól!

autopro.hu | 2023.12.21 11:23

Így védjük meg mobilunkat az internetes támadásoktól!

Fotó: Yettel

Rengeteg szenzitív információt tárolunk okostelefonjainkon, a névjegyektől kezdve a közösségi médiában használt adatokon át a bankszámlához vagy munkahelyi adatbázisokhoz szükséges bejelentkezési kódokig. A mindennapjaink része, hogy így éljük az életünket, és ezért sokszor csak akkor jut eszünkbe személyes adataink megfelelő védelmére koncentrálni, amikor már vírus vagy rosszindulatú szoftver áldozataivá váltunk.

Hirdetés

Ennek elkerülése érdekében a következőkben részletesen bemutatjuk, hogyan lehetünk naprakészek, és hogyan vehetjük fel a harcot az internetes támadásokkal és telefonos vírusokkal szemben!

Malware, adware vagy spyware: itt az idő, hogy megismerjük a telefonos vírusok legfőbb típusait!

Ha szeretnénk időben felismerni, mivel állunk szemben hackertámadás alkalmával, fontos, hogy tisztában legyünk az arra utaló próbálkozások jeleivel, fajtáival és célpontjaival.

Elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy ilyen szempontból az okostelefonok nagyon hasonló okokból és módon sérülnek, mint a számítógépek. Elég például az e-mailben vagy SMS-ben kiküldött, ellenőrizetlen forrásból származó linkre vagy mellékletre rákattintani, figyelmen kívül hagyni a készülék biztonsági értesítéseit és meglátogatni gyanús weboldalakat vagy olyan alkalmazásokat letölteni, amelyek nem tartoznak az Apple Store vagy a Google Play Áruház applikációi közé, és máris végtelen mennyiségű kibertámadásnak tehetjük ki a mobilunkat.

A telefonos vírusok legfőbb típusai mind sajátos módon működnek:

  • A malware rosszindulatú szoftver, amely ellopja az adatainkat, ezzel átvéve az irányítást a készülékünk felett.
  • Az adware hirdetésbe csomagolt vírus, amely lekattintásával a hacker máris hozzáférhet a mobilunkon tárolt információinkhoz.
  • Ransomware-nek nevezzük azokat a támadási típusokat, amelyek teljes mértékben blokkolják hozzáférésünket a telefonhoz – ezeket a vírusokat általában zsarolási eszközként használják a rosszakaróink.
  • A kémszoftverek (angolul: spyware) a böngészési tevékenységek lekövetésével szerzik meg a személyes adatainkat.
  • A trójai faló mintájára létrehozott Trojan egy alkalmazáson belül bújik meg, hogy egy óvatlan pillanatban átvegye az irányítást a mobil felett, és az adatainkat publikussá tegye a támadónk előtt.

Milyen jelei lehetnek, ha nem kívánt szoftver van a telefonon?

Honnan tudhatjuk, hogy a készülékünk a felsorolt vagy más vírustípusok egyikével fertőződött meg? A telefonos kibertámadás rengeteg ráutaló jellel leleplezheti magát.

Ha például a szokásosnál gyakrabban (már szinte idegesítő módon sokszor) kell lekapcsolni a felugró hirdetéseket, vagy a mobilon lévő kontaktjaid véletlenszerű üzeneteket kapnak tőled, szinte biztos, hogy 1-0 az állás a támadó javára. A vírus elszaporodásáról az eszköz diszfunkcionális működése is árulkodhat.

Kártékony alkalmazás letöltése után a telefon extrém módon forrósodhat, nagyon gyorsan lemerülhet vagy elképesztő lassan reagálhat a parancsokra. Ez két okból is megtörténhet: egyrészt lehetséges, hogy a készülék ilyenkor is próbál megküzdeni az őt ért támadással, másrészt a vírus jellegéből adódóan olyan részei sérülhetnek a telefonnak, amelyek ilyen és ehhez hasonló “tüneteket” fognak produkálni.

Amikor pedig garantálni lehet, hogy nem kívánt szoftverrel van dolgod, ha a banki kimutatásaid között nem általad indított tranzakciókat is találsz.

A baj nem jár egyedül – így előzd meg a probléma kialakulását!

Senkinek nem hiányzik, hogy a legérzékenyebb adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. Ezért ha eddig nem fektettél túl nagy hangsúlyt az okostelefon-védelemre, itt a lehetőség, hogy még időben változtass ezen! Szerencsére elég csak néhány apró figyelmesség, hogy túljárj a rosszakaróid eszén.

Ilyen például, ha mindig megbízható forrásból (a hivatalos app-áruházakból) töltesz le alkalmazásokat, vagy ügyelsz rá, hogy a jelszavaid minden platformon mások legyenek. Sokat segít, ha első impulzusra nem kattintod le az összes e-mailben vagy szöveges üzenetben érkező linket, hanem helyette tüzetesen megvizsgálod az URL-t. Ugyanígy a böngészési előzmények törlésével is sok kártékony linktől megszabadulhatsz.

Ezentúl célszerű nem elmenteni a bejelentkezési adataidat az általad használt böngészőkben. Bár jól érzed, hogy ez a kényelmet feláldozó kompromisszum lesz részedről, de a rosszindulatú szoftverek így jóval nehezebben tudnak hozzájutni a fiókjaidhoz, ami előnyödre válik egy esetleges vírustámadás esetén. Végül, de nem utolsó sorban az operációs rendszer és az alkalmazások rendszeres frissítéséről se feledkezz el, mert sokszor ez jelent megfelelő biztonságot.

Minél több óvintézkedést tartasz be, annál nagyobb az esély, hogy jelentős mértékben csökkenteni tudod az internetes támadások okozta problémák kialakulásának kockázatát. Csak körültekintően!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink