Elemzések Háromszáz új állást hoz létre Győrben a Dana – ez történt a 23. héten

Háromszáz új állást hoz létre Győrben a Dana – ez történt a 23. héten

Pörge Béla | 2023.06.12 07:20

Háromszáz új állást hoz létre Győrben a Dana – ez történt a 23. héten

Fotó: Facebook/danahungary

Enyhülni látszik a nyersanyaghiány, új autóipari beruházás jön létre Győrben, újabb európai gyárat épít a Tesla. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A mögöttünk hagyott hét legfontosabb eseménye a járműipar terén mindenképpen a Dana bejelentése volt, hiszen a vállalat háromszáz új munkahelyet hoz létre Győrben. Az új munkahelyeken akkumulátor-alkatrészeket fognak összeszerelni, amivel az elektromobilitás értékláncának egy újabb foka valósul meg.

Budapesten is új munkahelyek jöttek létre az Amazon Web Services új irodájának megnyitásával, míg Szabolcsban egy kapacitásbővítő beruházás ért véget a héten, az AutoWallis pedig egy új pozícióval erősítette meg a működését.

Új autógyár, új modellek

Globális szinten sem állt le az élet a nyár első teljes hetén az autóiparban. Bár hivatalos bejelentés még nem történt, lényegében eldőlt, hol építi meg második európai gyárát a Tesla – Spanyolországban. Közben érdekesség a Teslával kapcsolatban, hogy a Mercedes saját terepén győzte le az amerikai elektromosautó-gyártót.

A héten több új modellt is bemutattak az autógyártók, ezek közül kettő valamennyire egy irányba is mutat. Természetesen legalább részben elektrifikált mindkettő autó, és szintén a mai trend, hogy SUV-król beszélünk. Azonban most nem minél nagyobbat akartak mutatni: a Volvo egy kifejezetten megfizethető elektromos SUV-t dobott piacra, míg a Lexus bemutatta a valaha volt legkisebb autóját, egy hibridet.

Javul a helyzet?

A német ipar felől egyre inkább biztató hírek érkeznek, javulni látszik a nyersanyaghiány és a chiphiány is. Egyre kevesebb vállalat küzd ezekkel a problémákkal, a Volkswagen és az Opel pedig egyenesen bejelentették, hogy már nem érinti őket a nyersanyaghiány.

Közben viszont szintén Németországból érdekes hír az elektromos töltési infrastruktúrával kapcsolatban, hogy a kormány elengedni látszik a korábbi terveit, és már nem tervez egymillió töltőponttal. Ezt részben a magántöltők terjedése, részben a technológia indokolja. Utóbbira jó példa lehet egy grazi tanulmány, ami a vasutat is bevonná az elektromos autók töltésébe.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink