Elemzések Hamar gazdára találnak itthon a használt Prius-ok

Hamar gazdára találnak itthon a használt Prius-ok

Végh Martin | 2023.01.22 08:20

Hamar gazdára találnak itthon a használt Prius-ok

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A tisztán elektromos autók közel sincsenek a legnépszerűbb használt járművek között itthon, ugyanakkor a hibrid Toyota Prius-ok meglehetősen hamar, méghozzá nem is kis számban kelnek el – derül ki a Kocsi.hu használtautó-hirdetési portál statisztikáiból.

Az autopro.hu megvizsgálta, hogy a hazánkban populárisnak számító használt autó modellek közül melyeknek lehet a leggyorsabban vevőt találni. Az eladások, vagyis az internetes hirdetési portálok esetében inkább a hirdetéstörlések számához hasonlóan az is árulkodik az egyes típusok népszerűségéről és eladhatóságáról, hogy az egyes járműveket átlagosan mennyi ideig hirdetik.

Éppen ezért vizsgáltuk meg a Kocsi.hu számait elemezve azt, hogy a portálon keresztül 2022-ben legnagyobb számban eladott modellek példányai átlagosan mennyi ideig voltak hirdetve. Vizsgálatunkat a kis-, alsóközép- és középkategóriás autókra szűkítettük, hogy kiszűrhessük azokat a nagy forgalmat generáló magas árkategóriájú autókat, melyeket ugyan meghirdettek a magyar felületen, de vevőre szinte biztosan nem itthon találtak – sőt nem is hazánkból hirdették őket.

Nem aggódunk az akku miatt

Az fentiek alapján kapott, eladások száma szerinti Top 10-ben semmi meglepő nincs, vagy talán mégis. A felhozatalban olyan modelleket találunk, mint a többi típust 740 eladással maga mögé utasító Audi A4, az Opel Astra, a Ford Focus vagy a Suzuki Swift. Továbbá köztük szerepel a Toyota Prius is egy év alatt 380 hirdetéstörléssel, a kilencedik helyen.

Az 1997 óta gyártott, mostanra ötödik generációját élő japán hibrid példányai átlagosan mindössze 40 nap hirdetés után kelnek el – a leggyorsabban a tíz legnépszerűbb használt modell közül. A hirdetéskori átlagos futásteljesítmény tekintetében szintén az élbolyban van a maga 219.524 kilométerével, ami úgy tűnik nem látszik elriasztani a vevőket az akkumulátor csökkenő kapacitása által.

Mégis, a Prius magas helyezése különösen annak fényében tűnik ki, hogy a magyar vásárlók továbbra sem rajonganak a használt tisztán elektromos négykerekűekért. Az üzemanyagokra vonatkozó hatósági ár kivezetése ellenére az ilyen járművek iránti kereslet nem nőtt meg tartósan.

A többiekért már nem jönnek ilyen gyorsan

Visszatérve a hirdetett napok szerinti rangsorhoz, a második helyen a Ford Focus 2010-től forgalmazott harmadik generációja van 64 nappal, őt az Audi A3 követi 75 nappal, majd annak egy nagyobbik testvére, az A4 következik 76 nappal, majd ötödik helyen az egykor Esztergomban is gyártott Suzuki Swiftet találjuk 80 nappal – a Prius számának pontosan kétszeresével.

A top 10 modell hirdetési idő szerinti rangsorának második felének elején ismét a Focus van, pontosabban annak második generációja 84 nappal. Az utakon a mai napig viszonylag nagy számban látható, szögletes formák és éles vonalak által uralt típus után a H Astra jön. A szintén népautónak mondható modell példányaiért átlagosan 87 nap elteltével jelentkezik az új tulajdonos.

Az Opel után a Renault Clio kap helyezést 94 nappal, közvetlenül utána a francia márka egy nagyobb modellje, a Megane következik az előzővel gyakorlatilag megegyező 95 nappal, majd a listát a Škoda Fabia zárja 119 nappal, ami már szinte pontosan háromszorosa az élenjáró Prius számának.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink