Elemzések Továbbra sem kapkodunk a használt e-autók után

Továbbra sem kapkodunk a használt e-autók után

Végh Martin | 2023.01.05 07:23

Továbbra sem kapkodunk a használt e-autók után

Fotó: Nissan Newsroom

2022-ben végig magas szinten volt a benzin és a gázolaj ára, amit a magyar vásárlók csak a piaci ár alá belőtt ársapka miatt nem érezhettek teljes mértékben. Végig tudni lehetett, hogy a kormányzati intézkedés nem tartható fenn örökké, és több lépésben ki is vezették azt végül. Mindennek egy potenciális hatása volt, hogy az emberek az elektromos modellek felé fordulnak a használtautó-piacon is, ami azonban nem látszik bekövetkezni a Kocsi.hu statisztikái szerint.

Hirdetés

December 6-án megszűnt a benzinre és gázolajra érvényes ársapka Magyarországon, ami a kettő üzemanyagtípus árának hirtelen és jelentős drágulását jelentette a magánvásárlók számára. A cégek már jóval korábban, július 30-tól kénytelenek voltak a teljes árat fizetni. A belső égésű motoros vállalati autók fenntartását a harmadával megnőtt üzemanyagköltségen kívül az is drágábbá tette, hogy 2022 második felére a cégautó-adó szabályozás is módosult, amivel gyakorlatilag megduplázódtak a díjtételek. Kivételnek számítottak a zöld rendszámos járművek, melyek után továbbra sem kellett cégautó-adót fizetni.

Mindez arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy az elektromos alternatívákat keressék, ami mellett a hatósági üzemanyagár teljes kivezetésének biztos közeledte a magánvásárlókat is a villanyhajtású modellek felé terelhette.

A Használtautó.hu keresési adatain ez meg is mutatkozott: a portálon 20 százalékkal nőtt az elektromos modellekre irányuló keresések száma azon a napon, melyen a cégeket kivonták a hatósági áras tankolás hatálya alól, és a következő napokban is a szokottnál erősebb érdeklődés volt mérhető.

Nem volt tartós a növekedés

Hogy kiderüljön, a kereslet hirtelen, rövid ideig tartó megugrásáról vagy egy tartós trendről van szó, megvizsgáltuk egy másik használtautó-hirdetési oldal, a Kocsi.hu 2022 második fél évi keresési statisztikáit.

Mind a harmadik, mind a negyedik negyedévben a portálon indított keresések szerény hányadánál jelölték meg a tisztén elektromos hajtást, egészen pontosan 0,96 és 0,74 százaléknál. Ez nagyságrendileg hasonló az egy évvel korábbi 0,63 és 0,85 százalékos értékekhez – bár a 2022 július-szeptemberi időszakban egyértelműen látszik egy kiugrás. Az alacsonyabb fogyasztással kecsegtető egyéb elektromos, vagyis plug-in és normál hibrid hajtásokra irányuló keresések esetében hasonló a helyzet: elmaradt a tartós megemelkedés. Ez alapján a cégeket érintő júliusi változás és az ársapka teljes körű kivezetésére készülés nem tudta tartósan megdobni a használt villanyautók iránti keresletet.

Az még kérdéses, hogy a hatósági ár december eleji teljes kivezetése milyen hatást fog gyakorolni, azonban a Kocsi.hu statisztikái szerint legalább egy átmeneti keresletnövekedés tapasztalható. 2022 decemberében 28 százalékkal több keresést indítottak tisztán elektromos autóra, mint egy évvel korábban, igaz az ilyen keresések aránya így is egy százalék alatt maradt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink