Elemzések Halottnak a csók az uniós segítség?

Halottnak a csók az uniós segítség?

autopro.hu | 2015.08.17 15:30

Halottnak a csók az uniós segítség?

Miután a görög válság kapcsán ismét központi témává váltak a pénzügyi mentőcsomagok, a PwC közgazdászai felmérték, hogyan teljesítenek az eurózóna mentőövet kapott gazdaságai: Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Az elemzés szerint, annak ellenére, hogy Görögország 2010-ben elsőként folyamodott segélyért, a görög gazdaság ismét ugyanott tart, mint a hitelfelvételkor.

Írország az elmúlt időszakban a periférikus gazdaságok reformjainak mintaképe volt. Az ország reál GDP-je 2014-ben 5,2 százalékkal nőtt; a PwC közgazdászai idén további 3,9 százalékos növekedésre számítanak. A segélyre szorult periférikus gazdaságok közül Írország az első, ahol a GDP meghaladja a válság előtti szintet.

Spanyolországban idén 3 százalék körüli erőteljes növekedésre számítanak; a PWC előrejelzései szerint fokozatosan javulni fog a spanyol pénzügyi szektor jövedelmezősége, és tovább csökken a nem teljesítő hitelek aránya. Spanyolország folytatja az elmúlt évben megkezdett strukturális reformokat, melyek révén középtávon csökkenteni kívánja a magas munkanélküliségi rátát. Ezeknek köszönhetően a spanyol GDP várhatóan 2017-re meghaladja a válság előtti szintet.

Portugália is fejlődött a segélycsomag igénybevétele óta, de nem olyan ütemben, mint Írország vagy Spanyolország. A portugál gazdaság jelenleg ciklikus fellendülést mutat, melynek köszönhetően 2014-ben először növekedett 2010 óta. Ugyanakkor néhány strukturális probléma továbbra is megoldásra vár: a GDP-hez mért államadósság aránya például 130 százalék, mely a mentőövet kapott öt gazdaságban a második legmagasabb érték.

Ciprus megelőzte Görögországot. Miután a ciprusi gazdaság 2,9 százalékos GDP-arányos elsődleges többletet ért el, a kormány az államháztartási reformokról az egészségügyi és a telekommunikációs szektor szerkezetátalakítására helyezte át a hangsúlyt. Ciprus még a segélyezést követő reformok időszakát éli, de megfelelő ütemben fejlődik.

A PwC közgazdászai szerint az euróövezetben működő cégeknek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban három dologra kell odafigyelniük:

  • a legutóbbi görög segélytárgyalások döccenőire adott szakpolitikai válaszokra,
  • a perifériaországok erősödő gazdasági növekedésére utaló jelekre, valamint
  • az Európai Bankfelügyeleti Hatóság által jövőre lefolytatandó banki terheléspróbák előkészületeire.

– A fő problémát hosszú távon az állami, illetve egyes esetekben a magánszektor tetemes adósságállománya jelenti. Az állami szektor adósságállománya elsődleges többletek elérése révén stabilizálódhat, de a valódi megoldást egy magasabb nominális GDP-növekedési ráta jelentheti, különösen azután, hogy az inflációs szintek visszaesnek egy hozzávetőleg 2 százalékos célértékre – nyilatkozta Richard Boxshall, a PwC vezető közgazdásza.

Kiemelt Partnereink