Elemzések Gátolja a vízi élőlények növekedését az abroncskopás

Gátolja a vízi élőlények növekedését az abroncskopás

autopro.hu/V.M. | 2022.03.14 04:23

Gátolja a vízi élőlények növekedését az abroncskopás

Mikroméretű abroncsdarabok vízben | Fotó: Oregon State University

A gumiabroncsokból származó kisméretű részecskék akadályozzák az édesvízi és a torkolatok sós vízében élő organizmusok növekedését, továbbá viselkedésükben káros elváltozásokat okoznak – állapította meg az Oregon Egyetem kettő új kutatása.

A vízi élővilágot szennyező mikroműanyagok közül az egyik leggyakrabban előfordulónak számítanak az abroncsokból származó részecskék.

„A mikro- és nanoműanyagok hatásainak kutatása még mindig egy viszonylag új terület” – mondta el Stacey Harper, az Oregon Egyetem professzora, aki a gumirészecskék édesvízi organizmusokra gyakorolt hatását feltáró kutatást vezette. „Jelenleg ott tartunk, hogy szabályozásokat alkotunk tudományos alapok nélkül. Ezért dolgozunk a tudományos adatok szolgáltatásáért.”

Kalifornia mostanra saját mikroműanyag-stratégiát fogadott el, és hasonló lépést hozhat a szövetségi kormány, illetve más államok is. Továbbá még 2020-ban felröppent a hír, hogy az Európai Unió a gumikopás szabályozására készülhet az abból fakadó környezetterhelés mérséklése érdekében.

Negatív hatások

Az abroncsokból származó részecskék többek között szintetikus gumiból, töltőanyagból, olajokból és más adalékokból állnak. Maguk a részecskék és a belőlük kioldódó anyagok káros hatással lehetnek a vízi organizmusokra az oregoni kutatók szerint.

A hatások felmérésére kettő-kettő, édesvízben és torkolati vízben élő organizmust használtak mintaként a kutatók. Ezeket mikro- és nanoméretű abroncsrészecskék eltérő koncentrációinak tették ki. A mikrorészecskék kisebbek öt milliméternél, míg a nanorészecskék nem láthatóak szabad szemmel.

A torkolati környezetben végzett kutatáshoz egy halat, a szárazföldi ezüstoldalt, illetve egy garnélarákfélét választottak ki. Mindkettő esetében, már a jelenleg tapasztalható részecskekoncentráció mellett is jelentősen leromlott úszási képességet tapasztaltak, ami a táplálékszerzésben és a ragadozóktól menekülésben is akadályozhatja az élőlényeket. Ezenkívül a növekedés lassulását és viselkedésben beállt változásokat is észleltek. Az eredmények szerint az élővilágot már most negatívan érintheti a szennyezés.

Abroncsrészecskék egy öt napos szárazföldi ezüstoldal beleiben

Abroncsrészecskék egy öt napos szárazföldi ezüstoldal beleiben | Fotó: Oregon State University

Az édesvízi vizsgálatok alanyai embrió korú zebrahalak és egy kis planktonikus rákféle, a Daphnia magna volt. Mindkettő esetében abnormális „növekedést és halandóságot” tapasztaltak, továbbá a szervezetek méreganyagtartamának növekedését is feljegyezték. Ugyanakkor a két fajra eltérő mértékű hatással voltak a részecskék, és a kutatók megállapították, hogy további kutatásra van szükség a szennyezettség veszélyes szintjének meghatározása érdekében.

Vannak lehetőségek a környezet védelmére

Végezetül a kutatók több módot is említenek az abroncsrészecskék környezetbe jutásának megakadályozására. Ezek között szerepel a részecskéket az őket szállító vízzel együtt felfogó csatornák kiépítése az út szélén, a leszakadó részecskéket felfogó szerkezetek erősítése a járművekre, valamint lassabban kopó abroncsok kifejlesztése.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink