Elemzések Fontos lítiumforrássá válik Afrika

Fontos lítiumforrássá válik Afrika

autopro.hu/V.M. | 2023.07.31 08:18

Fontos lítiumforrássá válik Afrika

Fotó: Rock Tech Lithium Inc.

Afrika tradicionálisan vezető a kobaltbányászatban, a jövőben pedig a lítiumtermelésben is meghatározó szerepet kaphat – derül ki a Benchmark Mineral Intelligence jelentéséből, ami szerint az afrikai lítium-kitermelés még az évtizedben megtízszereződik.

Afrika idén a világszerte kitermelt lítium 4 százalékát fogja adni, azonban 2033-ra ez az arány 12 százalékra fog emelkedni a londoni piacelemző cég lítiumpiaci előrejelzése szerint.

Kína nagy befektetéseket vitt Afrikába annak érdekében, hogy az ottani nyersanyaglelőhelyek felett megszerezze az irányítást. Ebből adódóan a jövőben kitermelt afrikai lítium 83 százaléka kínai kötődésű projektek terméke lesz – áll a Benchmark jelentésében.

„Kobaltkirály” maradhat Afrika

Az akkumulátorokban használt kritikus anyagok közül a kobalt az, mely bányászatában Afrika a legnagyobb részesedéssel bír, és jelenleg a földrészen nyerik ki a fém 75 százalékát. A jövőben ugyan Indonézia csökkenteni fogja az afrikai részesedést, az azonban még 2030-ban is 69 százalékon fog állni előreláthatólag.

A pehely grafit esetében ellentétes folyamat lesz megfigyelhető: Afrika a mai 19 százalék helyett 2030-ra a globálisan kitermelt mennyiség 39 százalékát fogja szolgáltatni a Benchmark egy másik, grafitpiaccal foglalkozó előrejelzése alapján.

Bár Afrika a bányászatban egyre fontosabb tényezőnek tűnik, a nyersanyagok feldolgozásában a jövőben is marginális szerephez jut majd. A Benchmark Green Car Congress által idézett becslése szerint 2030-ra a lítiumalapú vegyületeknek mindössze 0,1 százalékát fogják a kontinensen előállítani. A gömbgrafit esetében az arány 0,2, míg a kobalt esetében 4,9 százalék lesz ugyanakkorra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink