Elemzések Ezekre érdemes figyelni egy autógyár újraindításakor

Ezekre érdemes figyelni egy autógyár újraindításakor

autopro.hu/P.B. | 2020.05.19 07:21

Ezekre érdemes figyelni egy autógyár újraindításakor

Fotó: Ford Media Center

Az idei év első harmada kis túlzással arról szólt a járműiparban, hogy éppen hol és melyik gyártó üzemében áll le a munka. Májusra viszont Európa szinte összes üzemében újraindult a termelés, az Egyesült Államokban pedig hamarosan szintén visszatérhet az élet a gyárakba.

Hirdetés

A legkézenfekvőbb változás, amit minden újrainduló üzemben meg kellett hozni, az a biztonsági előírások megváltozása. A járvány miatt új egészségügyi szabályokat hoztak, a dolgozók kapcsolattartása is megváltozott, szigorúbb higiéniai követelményeket vezettek be, maszkokat, gumikesztyűket osztanak a dolgozóknak.

Nem egyszerű feladat a működést úgy újraszervezni, hogy az gazdaságilag is megfelelően működjön, és az új egészségügyi előírásoknak is megfeleljen. Az IndustryWeek tizenhárom tippet gyűjtött össze, melyek segíthetik az újraindulást.

Készenlét

Az újraindulás előtt fontos összeállítani egy készenléti tervet, és egy menetrendet a munkafolyamatok beindítására. A járványhelyzetből levont tanulságként érdemes a rendkívüli helyzetekre is tervet készíteni, hogy egy hasonló válság ne érje teljesen felkészületlenül az üzemet.

A leltározás szintén szükséges feladat, számba kell venni az üzem összes gépét, programját és mindent, ami egyből bevethető a munka újrakezdésekor.

Szállítások, beszállítók

Az üzem beindítása mellett fontos kérdés a szállítmányozás újraindítása is. A gyártónak mielőbb gyors és jó kommunikációt kell kialakítania a vásárlóival, hogy felkészülhessen a kiszállításokra. Ha ez megvan, utána a konkrét szállításnál is több szempontra kell figyelni, például az adott országok korlátozásaira vagy a határellenőrzésekre.

Természetesen az adott gyártó beszállítóinak újraindulása nélkül lehetetlen beindítani egy üzemet, az ellátási láncok folytonosságának megtartása elengedhetetlen lépés. Ugyanígy a kiszervezett munkafolyamatok kapcsán is kérdés, hogy azok elvégezhetőek-e az adott szituációban.

Biztonsági előírások

Ahogyan feljebb már említést tettünk róla, a koronavírus-járvány után a munkába való visszatérés talán legnagyobb kihívása a megfelelő egészségvédelmi intézkedések meghozatala, betartása. Az ezekre való felkészülés nélkül a termelés nem indulhat újra, de ha ez meg is van, az újraindulás után is kihívást jelenthet az új körülmények közötti termelés.

Előny lehet ebben a helyzetben, hogy az egyes biztonsági követelmények az infrastruktúra fejlesztését is inspirálhatják. Az egyes üzemek fejlesztése, digitalizálása egyébként is komoly versenyelőnyt jelenthet, ha sikerül időben elvégezni. Ráadásul egy esetleges újabb hasonló járvány alkalmával könnyebben is tudna alkalmazkodni a cég a kialakult helyzethez.

Kommunikáció

Bár ez már más kontextusban előkerült, de az újraindulás számos aspektusában fontos lehet a megfelelő kommunikáció. Idetartozik az új előírások megfelelő kihirdetése, a dolgozók betanítása az új körülményekre, sőt, a kifelé való kommunikáció is.

A részvényesekkel való kapcsolattartás különösen fontos lehet ebben az időszakban, amikor a járművek iránti kereslet alacsonyabb.

Kiemelt Partnereink