Elemzések Ez történt a 44. héten a járműiparban

Ez történt a 44. héten a járműiparban

autopro.hu | 2014.10.31 16:20

Ez történt a 44. héten a járműiparban

A VW kitüntette a győri autógyár szakmunkástanulóját, pofont kapott a CLA. Nyakunkon a Techtogether, beterjesztették a 2015. évi költségvetést, kihirdették a kancellárokat. Autóteszt, visszahívás, gyárlátogatás is jutott a hétre.

Hirdetés

Leteszteltük a Ford Mondeo új generációs modelljét. Fusion néven Amerikát egy éve már boldogítja a típus, hibridként is kapható, megújult motorokkal és temérdek vezetési segéddel rendelhető. Az autó gyalogosérzékelő rendszerét önálló cikkben mutattuk be.

Felfedtük a körvonalait az Audi új stílusirányzatának, amelyet a novemberi Los Angeles-i Autószalonon színre lépő formatanulmányon mutat be a négykarikás gyártó.

Kevésbé örömteli hírt közöltünk a másik magyaroszági német gyártó, a Mercedes-Benz háza tájáról. A Kecskeméten készülő CLA négyajtós kupét ugyanis egy tekintélyes amerikai fogyasztóvédelmi magazin az év legkevésbé megbízható járművei közé sorolta. A felmérésen alapuló eredmény nem légből kapott, 1 millió 78 ezer 364 autó vett részt benne idén.

2014 nem csupán a GM esetében nevezhető a visszahívások évének, ők azonban aligha tudják tisztára mosni a nevüket a közeljövőben, ugyanis egyre több haláleset fűződik a halogatásuk miatt elharapódzó gyújtáskapcsoló-hibához. A Chrysler első körben bő 33 ezer kisteherautót terelt a napokban szervizbe, majd további félmillió pickupot hívott vissza ugyanazon gyártó tűzveszélyes meghibásodási lehetőségek miatt. A Volkswagen sem maradt most ki a sorból, bár nem a visszahívás klasszikus esetéről van ezúttal szó: új Passatok százait zúzták be az emdeni gyártósor robotjainak hibája miatt.

Ellátogattunk a soproni székhelyű Duroset vállalathoz. Az osztrák tulajdonban lévő, a járműiparnak is beszállító cég fókuszában a szerszámgyártás, valamint a hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok feldolgozási technológiája áll.

Beszállítói konferenciát tartottak Győrben, amelyen több előadó is igyekezett felvázolni az iparág jelenét és közeljövőjét érintő trendeket. Részletes beszámolót közöltünk az eseményről.

Szincsák Attilával, a székesfehérvári Denso pénzügyi stratégiai és kereskedelmi vezetőjével cégük elmúlt tizenöt éves tevékenységéről és jövőbeli terveikről, technikai újdonságaikról beszéglettünk.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség és a győri székhelyű Járműipari Kutatóközpont összefogásával beszállítófejlesztést támogató képzések indulnak a közeljövőben TierUp! mottóval. Utánajártunk, miről szól a program, s miként vehetnek részt benne a vállalkozások.

Lomtalanít a BKV: három 280-as Ikarus csuklós buszt és hét Ganz csuklós villamost értékesítenének, ha találnak rájuk vevőt.

Megújítja stratégiai parnerkapcsolatát a logisztikai szolgáltatásokat kínáló Gefco Magyarország és a Révész Csoporthoz tartozó Révész Automotive Trans Kft. – ez utóbbi az együttműködés keretében a Gefco alvállalkozójaként európai autógyárak gépjárműveit szállítja számos országba, a helyi nagy logisztikai elosztóközpontokig.

A Volkswagen „Best Apprentice Award 2014” díjjal tüntette ki legjobb szakmunkástanulóit. Vig György, az Audi Hungaria autóelektronikai műszerész szakmunkástanulója is részesült az elismerésben.

Igenis győzzük hangsúlyozni: a jövő héten olyan lesz, amilyen még nem volt. November 5-én kezdődik az Automotive Hungary 2014 kiállítás, mellyel egy időben szervezik meg a Techtogether mérnökhallgatói csapatversenyt. Összeállításunkban a háromnapos rendezvény főbb eseményeit, előadásait szedtük össze.

A hazai szuperszámítógép-kapacitás összekapcsolásával a kutatói munka megkönnyítése céljával Nemzeti Virtuális Laboratóriumot hozott létre a Szegedi Tudományegyetem által vezetett fejlesztői konzorcium.

Október utolsó napján hirdette ki a felsőoktatási intézmények átláthatóbb, gazdaságosabb működését előmozdítani hivatott állami küldöttek keretét az emberi erőforrások minisztere. Néhány kancellári szék egyelőre üres maradt. A műszaki képzőhelyekre fókuszálva mutattuk be a kiválasztottakat.

Nem csupán Amerikából érkezett pofon a héten: londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket.

A következő hír elé nem tennénk előjelet: több mint 2 százalékos reálbér növekedéssel számol idén Magyarországon a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése.

Az elmúlt időszak és a jövő év egyik legfontosabb hazai gazdasági híre is erre a hétre jutott: beterjesztette ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2015. évi költségvetést a parlamentnek. A tárcánál - a dokumentumban - 2015-ben a foglalkoztatás 1,3 százalékos bővülésével számolnak. Az infláció mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék. Az államháztartási hiány 2,4 százalék lesz, a külső finanszírozási képesség továbbra is jóval a bruttó hazai termék (GDP) 5 százaléka felett alakul, 8,4 százalék fölött várják a jövő évi költségvetés szerint. Varga Mihály szavai alapján óvatos optimizmussal tervezik a következő év költségvetési kereteit, jövőre 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál a kormány.

Gyengülő heti tendencia után péntekre lendületesen erősödni kezdett a forint, azonban az utolsó munkanap délutánját gyakorlatilag ugyanott zárta a fizetőeszköz az euróhoz képest, ahol a hétfőt kezdte: a 308-as érték környékén.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink