Elemzések Évekig gondot okozhat a chiphiány az autógyáraknak

Évekig gondot okozhat a chiphiány az autógyáraknak

autopro.hu/P.B. | 2021.01.24 04:22

Évekig gondot okozhat a chiphiány az autógyáraknak

Fotó: Pexels

A 2020-as év elején jelentkező koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után az autóipari szereplők világszerte a V-alakú, esetleg az U-alakú görbét leíró kilábalásban bíztak. Ez nagyjából be is vált, azonban 2021 elején rögtön jelentkezett egy új probléma.

Hirdetés

A nagyjából helyreálló keresletet a mikrochipek hiánya miatt nem tudja kiszolgálni egyik-másik autógyártó. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a jelenség a Magyarországon jelenlévő gyárak termelésében is fennakadásokat okoz. A leállások és volumencsökkentések egyelőre néhány hétig, esetleg egy hónapig tartanak, de nagyobb lehet a baj.

Részben a növekvő kereslet, részben a Huawei elleni kampány, illetve kisebb részben egy Japánban bekövetkezett tűzeset játszik közre a félvezetőhiány kialakulásában. Míg egyes elemzők néhány hónapos, fél éves zavarokról beszélnek, addig a Fitch Solutions szakértői 2023-ig tartó problémára számítanak.

Bajban lehetnek a hagyományos gyártók?

Szinte az összes nagy OEM arra fordítja energiáit, hogy a belső égésű motorok helyett elektromos hajtással szerelt autókat gyártson. Több elemző szerint azonban ezzel részben a saját sírjukat ássák, ugyanis még hosszú ideig nem tehetnek le a belső égésű motorok gyártásáról, viszont ameddig azzal is foglalkoznak, egyszerűen sokkal kevesebb olyan befektetőt vonzanak, akik a tiszta, karbonsemleges technológiák felé fordulnak, és ugyanígy a környezetvédelmi támogatásokban is kisebb mértékben részesülhetnek.

A Morgan Stanley elemzői szerint éppen kialakulóban van egy új tőkés réteg, aki már az alternatív hajtású járművek iránt érdeklődik, a belső égésű motorokat pedig negatív dolognak tartja. Az ő pénzükre a hagyományos OEM-ek nem igazán számíthatnak. Más elemzők szerint az Apple, a Google és más techóriások söpörhetik le a ma ismert autógyártókat – írja a Forbes.

Nem minden előrejelzés borús

A Bernstein Research szerint 2021 jó év lehet a tradicionális autógyártók számára. Egyfelől az intézet kutatásai alapján a járvány hatására az autó, mint közlekedési eszköz győztes lehet, az emberek tömegközlekedés iránti bizalma visszaesett, az autó járványügyileg biztonságosabb eljutási mód. Másrészt a Bernsteinnél azzal számolnak, hogy némelyik nagy gyártó meghatározó szerepet tölthet be az elektromos járművek piacán, azaz sikerrel áll át erre a hajtásmódra a belső égésű motorokról.

A fentiek mellett az árképzéssel és egyéb megoldásokkal az autóipar önmagán is tud segíteni, ezért a Bernstein szerint nem kell temetni a hagyományos autógyártókat.

Nem tudni, meddig tarthat a félvezetőhiány

Visszatérve a Fitch előrejelzésére, a vállalat szerint nehéz lenne megmondani, meddig tart a félvezetőhiány, de könnyen lehet, hogy akár 2023-ig fennáll majd. A Fitch éppen ezért sokkal óvatosabb becslést tett közzé, most csak ötszázalékos növekedést várnak az autóipartól az idei évben.

A francia Inovev várakozásai ennél pozitívabbak, 2021-re kilencszázalékos növekedést jósolnak, ugyanakkor a 2019-es, járvány előtti számokat az Inovev szerint sem éri el az autóipar 2030 előtt.

Kiemelt Partnereink