Elemzések Európában a Renault simán veri a Teslát

Európában a Renault simán veri a Teslát

autopro.hu/P.B. | 2020.08.29 16:20

Európában a Renault simán veri a Teslát

Fotó: Renault Media

Idén júliusban jelentősen nőtt az eladott elektromos autók száma Európában 2019-hez képest, ehhez hozzájárult tíz új elektromos modell is. A legtöbbet a Renault Zoe-ból adták el, Tesla modell pedig nincs is az első tízben. A következő egy évben további növekedés várható, és még több új modell jelenhet meg.

Júliusban az összes Európában eladott új autó 18 százaléka volt elektromos hajtású. Ez összesen 53.200 eladott autót jelent, ami jelentős növekedés a tavaly júliusi 23.400-hoz képest. Tavaly júliusban 28, idén már 38 elektromos autó szerepel a listán.

A legnépszerűbb elektromos autó Európában a Renault Zoe volt, ebből a modellből 9280-at adtak el, ami messze több a második legnépszerűbb Hyundai Kona eladásainál, az elektromos SUV-ból 4405 fogyott, ám ez is jelentős emelkedés tavalyhoz képest. A harmadik a Volkswagen Golf elektromos változata 4094 újonnan regisztrált példánnyal. A Forbes megjegyzi cikkében, hogy a Tesla egyik modellje sem fért bele a lista első tíz helyére.

Még jobb számok várhatóak

A jelenlegi 38 elektromos modell még bőven nem a csúcs, idén várható az Audi e-tron GT megjelenése, augusztusban kezdték el a Volkswagen ID.3 forgalmazását, míg jövőre jöhet az ID.4, de a Jaguar és a Porsche is ígér elektromos modelleket a következő két évre.

Az elektromos autók népszerűségének növekedéséhez két tényező járul hozzá: egyre nagyobb és elérhetőbb a kínálat, a kormányok pedig jelentősen támogatják az elektromos autók vásárlását.

Növekszik a hibridek népszerűsége is, összességében 89 százalékkal adtak el több hibridet, a plug-in hibridek pedig valósággal kilőttek a tavalyi évhez képest.

Már alig érezni a járvány hatását

Az európai járműipar számára nehéz év lesz a 2020-as, elsősorban a koronavírus-járvány miatt. Tavasszal szinte beszakadtak az eladások az előző évhez képest, júliusra viszont már majdnem helyre állt a rend: a vizsgált 27 országban (EU) 1.278.521 autót adtak el, ez négy százalékkal kevesebb a 2019-es júliushoz képest.

Január óta 35 százalékkal estek vissza az eladások Európában, és a javulás ellenére csak kilenc országban adtak el több autót júliusban a korábbiakhoz képest. Idén eddig 6,37 millió új autót adtak el Európában.

A legnépszerűbb üzemanyag továbbra is a benzin, az európai új autók valamivel több, mint a fele -52 százaléka- benzines, míg a dízelek aránya már csak 28 százalék.

Összességében a Volkswagen Golf volt a legnépszerűbb autó júliusban, a modellből 31.169 darab talált gazdára a nyár középső hónapjában a kontinensen.

Kiemelt Partnereink