Elemzések Elképesztően népszerűek az elektromos autók Németországban

Elképesztően népszerűek az elektromos autók Németországban

autopro.hu/P.B. | 2020.08.11 08:22

Elképesztően népszerűek az elektromos autók Németországban

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az elektromos autók iránt egyre nő a kereslet Németországban, viszont a benzines és a dízel autók vásárlása a tavalyihoz képest jelentős mértékben elmarad. Csak júliusban közel 17 ezer elektromos autót helyeztek forgalomba Németországban, míg az eddigi hét hónapban már majdnem annyi elektromos új autó fogyott, mint tavaly egész évben.

Hirdetés

Hivatalos német adatok szerint júliusban 16.798 tisztán elektromos autót regisztráltak Németországban, míg januártól július végéig összesen már 61.105 új elektromos autó került forgalomba az országban. 2019-ben az egész évben, összesen 63.281 elektromos autót helyeztek forgalomba a németek, míg a plug-in hibridek már most jelentősen meghaladták a tavalyi népszerűségüket.

A tavaly júliusi adatokhoz képest idén 181 százalékkal nőtt az elektromos autók forgalomba helyezésének száma, de az idei júniushoz képest is jelentős, több, mint 100 százalékos az emelkedés.

Összességében 5,4 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba Németországban, a benzines autók népszerűsége 20,3 százalékkal, a dízeleké 18,6-tal csökkent. Ezzel júliusban már 5,3 százalékos volt a teljesen elektromos autók részesedése a német járműpiacon.

Szoros a verseny az élen

Akár júliust, akár az eddigi évet vizsgáljuk, a két legnépszerűbb modell az elektromos Volkswagen Golf és a Renault Zoe a szegmensben. Éves viszonylatban csupán egy hajszállal, de még mindig a Golf a népszerűbb, melyből 9953 talált gazdára, míg a Renault Zoe-ból 9917. Júliusban azonban a francia modell fogyott jobban, 2851-et adtak el belőle, míg elektromos Golfból csak 2633-at.

Szintén júliusban a Hyundai Kona Elektro volt a harmadik, a Volkswagen e-Up! a negyedik, és a Smart Fortwo az ötödik legnépszerűbb elektromos modell, ezekből egyaránt ezernél több fogyott a hónapban, a többiekből viszont kevesebb. Éves szinten a Tesla Model 3 áll a dobogó alsó fokán, 4521 eladott példánnyal, a Volkswagen e-Up! a negyedik 4387 darabbal, míg az Audi e-tron quattro az ötödik, 3889 értékesített járművel – írja az electrive.com.

Nem véletlen a népszerűség

Az elektromos autók németországi népszerűségének megugrásához hozzátartozik, hogy új környezetvédelmi bónuszokat vezettek be az országban, aminek köszönhetően a vásárlók egyre jobban járnak, ha elektromos autót választanak.

A hibridek népszerűsége is nő, júliusban 52.488 ilyen autót regisztráltak, ami a tavalyi adatokhoz képest 143 százalékos növekedés. Ezek közül 19.119 darab autó plug-in hibrid volt, ebben a szegmensben még jelentősebb, majdnem 500 százalékos a növekedés tavalyhoz képest.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink