Elemzések Egyre többen mernek használt e-autót venni

Egyre többen mernek használt e-autót venni

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.19 12:16

Egyre többen mernek használt e-autót venni

Fotó: Renault Media

A júliustól szeptemberig tartó három hónapban az elektromos autók aránya a használt autók piacán egy százalékról 1,8 százalékra nőtt az előző év azonos időszakához képest Nagy-Britanniában. A teljes mennyiség 99,9 százalékkal, 34.021 darabra emelkedett. A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT - Egyesült Királyság gépjárműiparának kereskedelmi szövetsége) szerint ez a rekord piaci részesedés a kínálat növekedésének eredménye.

A használtpiac egésze 5,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, 51.893 tranzakcióval több volt, mint az előző negyedben. Az összforgalom pontosan 1.884.160-ra emelkedett, ami a világjárvány óta az eddigi legmagasabb érték.

A használt elektromos autók eladásának fellendülése az augusztusig tartó árzuhanás után következett be, amikor az értékek átlagosan 44 százalékos visszaesést mutattak.

Szeptemberben az olcsóbb modellek - például a Renault Zoe és a BMW i3 - árai elérték a mélypontot, és mindössze egy százalékkal csökkentek, a drágább modellek árai októberben tovább zuhantak. A Mercedes EQC és a Kia EV6 értéke például 5,9 százalékkal, illetve 5,1 százalékkal esett.

A növekedés fenntartása

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója elmondta: A használtautó-piac továbbra is erőteljesen növekszik, és a megújult kínálat felszabadítja a keresletet a használt elektromos járművek iránt - ennek eredményeként az utóbbi időben kétszer annyi autós váltott a zéró kibocsátású autózásra.

„E lendület fenntartásához az új autók piacának növekedésére van szükség, hogy növeljük a használt autók kínálatát és megszilárdítsuk ezt a sikert. Ugyanilyen fontos a töltőinfrastruktúra kiépítésének szükségessége, hogy minden autós bízhasson abban, hogy bármikor és bárhol tölthet, amikor és ahol csak szüksége van rá.”

Az elektromos autók iránti kereslet kétszeres növekedése mellett a használt benzines és dízel autók értékesítése is nőtt, 4 százalékkal 1.065.448, illetve 2,3 százalékkal 704.204 darabra. A plug-in hibridek használt eladásai 34,6 százalékkal, a hibrideké pedig 46,4 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában.

Szinte minden szegmensben nőtt a használt autók eladása a brit piacon, egyedül a sport- és luxusszedánok esetében volt csökkenés tapasztalható – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink