Elemzések Egy gonddal kevesebb: vége a kamionos sztrájknak

Egy gonddal kevesebb: vége a kamionos sztrájknak

autopro.hu/V.M. | 2022.06.15 14:17

Egy gonddal kevesebb: vége a kamionos sztrájknak

A kép csak illusztráció | Fotó: MTI

Június 15-én, kilenc nappal a kezdete után Dél-Koreában véget ért a kamionos sztrájk, ami fennakadásokat okozott többek között az autógyártásban, illetve veszélyeztette a chiptermelést.

A munkabeszüntetés azután ért véget, hogy a konténerszállítással foglalkozó kamionvezetők szakszervezete és a közlekedési minisztérium megállapodott a minimális fuvardíj eredetileg tervezettnél hosszabb ideig érvényben tartásáról.

A sztrájk miatt a Hyundai-nak csökkentenie kellett termelését legnagyobb, Ulszanban található gyártókomplexumában. A sztrájk végével a koreai gyártó a Reuters-szel közölte, hogy a komplexumban a normál rendre állt vissza a termelés.

A Daol Securities befektetési tanácsadó elemzője, Yoo Ji-woong szerint a munkabeszüntetés miatt a Kia és a Hyundai összesen 10 ezer járműve nem készült el időben.

A megmozduló kamionvezetők az elmúlt napokban gyárak és kikötők bejáratainál gyűltek össze, ahol az érkező teherautók sofőrjeit arra kérték, hogy csatlakozzanak hozzájuk, ezzel akadályozva a ki- és bemenő áruforgalmat.

Biztosított a chipgyártás

A kamionos szakszervezetnek kinyilvánított célja volt, hogy megakadályozzák a félvezetőgyártáshoz szükséges nyersanyagok célba jutását, a sztrájk végével azonban elhárult a chiphiány súlyosbodásának veszélye.

Hiába áll azonban vissza viszonylag hamar miden a rendes kerékvágásba, az elmúlt több mint egy hétben a termeléskiesés 1,2 milliárd dollárnál is több kárt okozott a koreai gazdaságnak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink