Elemzések Debrecenben épít akkumulátorgyárat az Eve Power – ez történt a 19. héten

Debrecenben épít akkumulátorgyárat az Eve Power – ez történt a 19. héten

Végh Martin | 2023.05.15 07:22

Debrecenben épít akkumulátorgyárat az Eve Power – ez történt a 19. héten

Fotó: MTI

Mozgalmas volt az előző hét az itthoni beruházásokat illetően, ugyanis kettő nagy autóipari beszállító is bejelentette, hogy gyárat építi Magyarországon. Külföldön több OEM is a pénzügyi eredmények jelentős javulásáról számolt be, miközben a Mercedes-Benz egyik németországi üzemében egy tragikus esemény miatt állt le a termelés. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power. A vállalat a BMW kérésére telepíti üzemét a kelet-magyarországi városba, ahol már a szintén kínai CATL beruházása is folyamatban van.

Részben a BMW debreceni, részben pedig a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát fogja kiszolgálni a kanadai Magna vecsési alkatrészgyártó üzeme. Az előző héten bejelentett beruházás keretében egy karosszéria elemeket előállító egység épül fel, 300 új munkahelyet teremtve.

A Continental veszprémi telephelye nyerte az „Év Gyára Projektverseny 2023” Grand Prix díját nagyvállalati kategóriában. A veszprémi egység hat projekttel is nevezett a versenyre, és mind a hat projektet díjazta a zsűri.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagyváradon jelentette be, hogy közös gazdaságfejlesztési projektet indít Románia és Magyarország. A cél a határon átívelő ellátási láncok fejlesztése annak érdekében, hogy a kelet-magyarországi autóipari beruházásokból a határ mindkét oldalán profitálhassanak.

Jól kezdődött az év

Kiválóan zárta pénzügyi évének utolsó negyedévét a Toyota, a világ vezető autógyártója. A vállalat a márciussal véget ért három hónapban éves összevetésben harmadával növelte működési eredményét, miután sikeresen kompenzálta az emelkedő anyagköltségeket.

Hasonlóan jó eredménnyel zárta a január-márciusi időszakot a cseh Škoda Auto is. A vállalat működési nyeresége majdnem 61 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, miközben bevétele harmadával növekedett.

A VW konszernhez tartozó Cariad szoftverfejlesztő cégnél komoly változásokra van kilátás. Sajtóértesülések szerint Oliver Blume VW-vezér a cég teljes menedzsmentjét leváltaná a folyamatos késések és költségtúllépések miatt.

Változások az európai piacon

Teljes mértékben az Iveco tulajdonába került a vállalat és az amerikai Nikola közös ulmi üzeme, melyet elektromos és hidrogénhajtású teherautók gyártására építettek a partnerek. A változás ellenére az együttműködés tovább folytatódik a kettő haszonjárműgyártó között.

A General Motors európai elnöke megerősítette, hogy az ősszel több európai országban is megkezdi autóinak ismételt értékesítését a vállalat. A kínálatban elektromos modellek fognak szerepelni, azt azonban még nem tudni, hogy a járművek mikortól és mely piacokon lesznek elérhetőek.

Május 11-én, csütörtökön fegyveres támadás miatt állt le a Mercedes sindelfingeni gyára. Egy férfi kettő munkatársával is végzett miután lőfegyverrel támadt rájuk.

Máshol is kiépülőben az akkumulátoripar

Nem csak Magyarországon építenek újabb akkumulátorgyárat. Franciaországban a tajvani ProLogium fogja felhúzni első külföldi üzemét. A létesítményben szilárdtest akkukat fognak készíteni 2026-tól kezdődően.

Kínában 2,1 százalékkal nőttek az újautó-eladások áprilisban a megelőző hónaphoz képest. Az egy évvel korábbi, járványvédelmi korlátozásokkal terhelt időszakhoz mérten másfélszeres volt a bővülés.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink