Elemzések Bezuhant az orosz autógyártás tavaly

Bezuhant az orosz autógyártás tavaly

MTI/autopro.hu | 2023.02.28 12:22

Bezuhant az orosz autógyártás tavaly

Fotó: Lada

Oroszországban 60 százalékkal csökkent az autógyártás 2022-ben az előző évihez képest - közölte Albert Karimov, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium helyettes vezetője az orosz parlament felsőházában.

„Általánosságban elmondható, hogy 2022-ben a termelési volumenünk körülbelül 620 ezer autó volt, ami 60 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Az okokat, úgy gondolom, nem kell itt magyarázni" - mondta Karimov.

„Meg kell jegyeznem, hogy a legnagyobb csökkenés a személygépkocsik szegmensében 66 százalékos nagyságrendű, a tehergépkocsik szegmensében sokkal kisebb, 18 százalékos" - részletezte a statisztikákat.

Az orosz-ukrán háborút követő szankciós hullám tehát nem egyformán érintette az orosz járműgyártást, és volt szegmens, ahol a gyártási volumen majdnem megegyezett a háború előttivel. Ez a szegmens az autóbuszoké volt, amelyek gyártásában Karimov szerint mindössze 1 százalékos csökkenés mutatkozott.

Sokkal kevesebb autót adtak el

Mindazonáltal a személyautók gyártásában mért csökkenés óriási mértékű, és hasonló visszaesés volt megfigyelhető az értékesítésekben is. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, tavaly mintegy 60 százalékkal kevesebb új személyautót helyeztek forgalomba Oroszországban, ahol a növekvő árak és a kínálat beszűkülése miatt egyre inkább a használt gépkocsik felé fordulnak a vásárlók.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink