Elemzések Az MI felpörgetheti a robotikai automatizálást

Az MI felpörgetheti a robotikai automatizálást

autopro.hu/D.Á. | 2024.02.11 04:20

Az MI felpörgetheti a robotikai automatizálást

Fotó: dm-drogerie markt

A tavalyi év izgalmas időszak volt a robotikai és automatizálási innovációk szempontjából. 2024-re is bőven várhatók ilyenek, de biztosan lesznek kihívások is. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák felemelkedése globálisan is felkapott téma volt, de a generatív mesterséges intelligencia elsajátítása még gyerekcipőben jár a cégek részéről, és találgatás folyik arról, hogyan lehet a legjobban hasznosítani.

A digitális átalakulás még folyamatban van, ezért 2023 áttörő trendjei továbbra is formálni fogják a társadalmat, de hogyan is befolyásolják ezek a trendek a robotikát és az automatizálást, és mire számíthat a gyáripar? Íme néhány jóslat ezekre vonatkozóan.

Új csapásszámot diktál a robotika és automatizálás fejlesztésében az MI

A mesterséges intelligencia folyamatosan formálja a szoftverfejlesztés világát, olcsóbbá, gyorsabbá és hatékonyabbá téve azt. A szoftverek kulcsfontosságúak az automatizálásban, MI-vel pedig a fejlesztők személyre szabottabb és optimalizáltabb megoldásokat tudnak létrehozni változatos alkalmazásokra, de az automatizáláshoz értő szakemberek mindig ritka kincsek lesznek.

Meglepő látni azt, hogy az MI azelőtt változtatja meg az irodai dolgozók életét, hogy a termelésbe beépülne a legtöbb gyárban. A technológia rendelkezésre áll, a robotok komplexebb és különfélébb feladatok elvégzésére képesek, ha a vállalatok mesterséges intelligenciával, gépi tanulással támogatják meg őket. Az MI lehetővé teszi, hogy a robotok emberhez hasonló percepciós képességeket hordozzanak, kezelni tudják a változatosságot, precízebbek legyenek, adaptálódjanak a változó körülményekhez és tanuljanak saját tapasztalásaikból. Idővel ezek a képességek soha nem látott rugalmasságot, minőséget és megbízhatóságot fognak hozni a gyáriparba.

A robotikai szoftverek a ragasztók, amelyek a felhasználókat a mechanikus jobb kezükhöz kapcsolják. A szoftverfejlesztés az ember-gép kollaboráció egy új dimenzióját nyitja meg. 2024-ben a szoftveres előrelépések a megosztás és újrahasználat új szintjét teszik majd lehetővé, tehát már meglévő szoftverkomponenseket, interfészeket, algoritmusokat lehet számos különböző felhasználásban bevetni.

IT és OT kapcsolata adatok által

A gyáripar jövője elválaszthatatlanul kötődik a számítástechnikához (IT) és a termelésműködtetési technológiához (OT). A kettő integrációjáról az adatok fognak gondoskodni, amelyek megtámasztják majd az innovációt és a növelt hatékonyságot. A kutatások azt mutatják, a gyáripar élen jár a felhőalapú szoftveres szolgáltatások bevezetésében, amelyek segítenek javítani a minőséget, a költséghatékonyságot és a kiszámíthatóságot. Az elemzők biztosak abban, hogy 2024-ben jelentős lesz az adatalapú logisztikai és gyártási rendszerek növekedése.

Sokan még mindig úgy tekintenek a felhőre, mint egy adatgyűjtő és biztonsági háttértár, de a valós potenciál nem az adattárolásban, és nem is a gépek összekapcsolásában rejlik. Az igazi változtatóerővel bíró funkció az emberek és gépek összekapcsolása, segítve a gyártókat a komplex folyamatok egyszerűsítésében. Ennek a digitális fejlődésnek az előnyei jelentősek.

A gyártási adatok távoli elérése gyors reakcióidőket és az automatizálás folyamatos fejlődését teszi lehetővé, ehhez a bevált felhőtechnológiák a legkorszerűbb biztonsági funkciókat és egyéb szolgáltatásokat is kínálják. Az Ipari Dolgok Internetét (IIoT) használó vállalatok kiemelik ezt az előrelépést – a felhőalapú rendszerek növelt hatékonyságot, kevesebb leállással töltött időt hozhatnak a prediktív karbantartáson és az általános berendezés-hatékonyság vizualizációján keresztül.

Ahogyan belépünk 2024-be, a digitális átállás stratégiai fontosságú – segítségével nagy volumenű, változatos összetételű termelés, ellenálló ellátási láncok, versenyképes adatkihasználás és a fenntarthatósági célok érhetők el.

A logisztika is a robotika fókuszában

Mint a gyáripari vállalatok, számos logisztikai szereplő is szembesül jelentős munkaerőhiánnyal, miközben a nyomás egyre nő rajtuk a globalizáció, az e-kereskedelem és a komplex ellátási láncok jelentette kihívás miatt. Egyre több logisztikai telephely, raktár és elosztóközpont fordul automatizáláshoz idén, hogy gyorsabban, pontosabban végezzék a munkájukat.

A rohamosan növekvő e-kereskedelmi nyomást egyes logisztikai vállalatok kollaboratív robotok bevetésével igyekeznek enyhíteni. Előfordul ötszörös növekedés a hatékonyságban és pontosságban. Az automatizált rendszerek, amelyek több ezer rendelés feldolgozására hivatottak naponta, kimagaslóan teljesítettek az olyan leterhelt időszakokban, mint a Black Friday. Egy robot 4400 rendelést dolgozott fel egy nap alatt egy kis csapat dolgozó segítségével.

A robotok – az adatok okos felhasználásával – készen állnak a logisztikai vállalatok forradalmasítására a teljes értéklánc mentén, a beérkező csomagoktól a kimenő logisztikáig. A robotok fejlesztésének tempója továbbra is meggyőző – számolt be az SME.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink