Elemzések Az Epcos dolgozói nyerték a hetet – ez történt a 20. héten

Az Epcos dolgozói nyerték a hetet – ez történt a 20. héten

Pardavi Mariann | 2016.05.23 06:30

Az Epcos dolgozói nyerték a hetet – ez történt a 20. héten

Úgy tűnik, a múlt héten a szombathelyi Epcosnál lehetett a legjobb dolgozni, bőkezűen jutalmazta ugyanis hűséges dolgozóit a cég. Nézzük, mi történt a 20. héten a magyar járműiparban!

Gyártók

A Mercedes-Benz hazai gyárának vezetőjével 185 milliárdos fejlesztési programjuk kapcsán beszélgettünk az autógyártó jövőbeni terveiről. Christian Wolff azt mondta, újabb modellek gyártására készülünk Kecskeméten.

Christian Wolff

Beszállítók

Díjakkal és pénzjutalommal értékeli hűséges dolgozóit a szombathelyi Epcos. Az elektronikai vállalat 2100 munkatársának negyede tíz éve vagy annál is régebben dolgozik a cégnél.

Az Epcos dolgozói

1500 négyzetméterrel bővült az elektronikai berendezéseket gyártó osztrák vállalat telephelye, a jövőben LED-es hátsó lámpákat is gyárt a győri Melecs. Eleinte csak háztartási gépekhez készítettek elektronikai eszközöket, majd 2013-tól kezdődött az autóipari beszállítás, a fénytechnikai termékek, aztán a tachográfok gyártásával. A győri üzem évente 15 millió elektronikai terméket állít elő, ez a mennyiség a mostani fejlesztés hatására legalább 30 százalékkal nő.

400 millióból fejlesztett Győrben a Melecs

A beszállító a 110 voltos feszültségnél kezdődő hibrid technológiát félretéve olyan 48 voltos lágy hibrid rendszert fejlesztett, amely utólag is beszerelhető az autóba, így akár húsz százalékos üzemanyag-megtakarítást érhetünk el. Radikálisan visszafogott fogyasztás, extra könnyű akkumulátor, sikló üzemmód – közelről megvizsgáltuk, le is teszteltük a beszállító lágy hibrid rendszerét.

Ez a jövő

Szolgáltatók

Tisztújító közgyűlést tartott a MAGE, a szervezet öt munkacsoportban dolgozik az iparág hazai kihívásainak sikeres leküzdésén.

Vincze-Pap Sándor

A héten fejtette ki Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke, hogy a ritkább, nagyobb volumenű vásárlások helyett kiszámítható, évente fokozatosan növekvő megrendelések lennének ideálisak a magyar buszgyártók számára. A helyközi személyszállításban 5600 busz vesz részt, amelyek közül mindössze 1500 új magyar gyártmány.

Írtunk arról is, mennyire nehéz helyzetben vannak a hazai acéltermelők. Az európai acélipar válságos helyzete nem kíméli a honi vállalatokat sem – a helyi alapanyaggyártóknak és az európai vasművek hazai kirendeltségeinek a folyamatosan eső árak mellett kell kigazdálkodniuk a működés költségeit.

Oktatás

Az ELTE átvenné a szombathelyi egyetemi karokat, a Savaria Egyetemi Központ jó ideje próbál elszakadni a Nyugat-magyarországi Egyetemtől. A duális képzésbe is bekapcsolódott képzőhely a fővárosi elitegyetemmel tárgyal.

Trend

Tesztpálya épül Zalaegerszegen: Orbán Viktor miniszterelnök hatalmas beruházásnak tekinti a zalai tesztpálya-építést, ahol a tervek szerint egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat is tesztelnek majd mesterséges körülmények között.

Kiemelt Partnereink