Elemzések Az e-autók miatt mérgesedik az EU és Kína viszonya

Az e-autók miatt mérgesedik az EU és Kína viszonya

autopro.hu/V.M. | 2023.09.14 15:18

Az e-autók miatt mérgesedik az EU és Kína viszonya

Fotó: NIO Newsroom

Kína kereskedelmi minisztériuma szerint az Európia Unió azon döntése, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy az Európába importált kínai elektromos autók nem-e részesülnek túl nagy állami támogatásban, „negatív” hatással lesz a gazdasági kapcsolatokra.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég jelentette be, hogy uniós vizsgálat indul, ami akár azzal is végződhet, hogy az európai gyártók védelme érdekében büntetővámot vetnek ki a kínai villanyautó-importra.

A bizottsági elnök szerint a kínai állami támogatások lehetővé teszik, hogy az olcsóbb kínai e-autók „elárasszák” a globális piacot, a jelenség pedig torzítja az európai autópiacot.

Von der Leyen szavaira hamar reagált Kína kereskedelmi minisztériuma: „Kína úgy véli, hogy az Európai Unió által bejelentett vizsgálatok valójában a saját ipara védelmét szolgálják a fair verseny nevében” – írták.

„Ez egy nyilvánvaló protekcionista cselekedet, ami jelentős zavart és torzulást fog okozni a globális autóiparban és ellátási láncban, az EU-n belül is, emellett negatív hatással lesz a Kína-EU gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra.” – írták a minisztérium Reuters által idézett közleményében.

Kína és az unió kapcsolatát már eddig is terhelte többek között az egyenlőtlen kereskedelmi mérleg. 2022-ben Kína 8,6 százalékos növekedést követően 562 milliárd dollárt exportált az EU-ba, míg az unió Kínába irányuló exportja 7,9 százalékkal 285 milliárd dollárra esett.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink