Elemzések A technológia fejlődése az autótolvajoknak kedvez

A technológia fejlődése az autótolvajoknak kedvez

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.11 08:19

A technológia fejlődése az autótolvajoknak kedvez

Fotó: Pexels

Bár tesznek lépéseket a biztonsági funkciók javítása érdekében, a vállalatok szerint minden frissítéssel szemben a bűnelkövetők újabb támadásokat intéznek.

Kanadában a Honda áll az autótolvajok támadásainak középpontjában, mivel a CR-V a leggyakrabban ellopott modellek közé tartozik az országban az Equite Association biztosítási csalásmegelőző csoport novemberi jelentése szerint. A tolvajok körében népszerű Honda modellek közé tartozik még az Accord és a Civic, amelyek mindketten felkerültek az egyesület által a leggyakrabban ellopott járművek top 10-es listájára.

A Honda Canada tudja, hogy a lopás jelentős probléma, és folyamatosan fejleszti a lopás utáni helyreállítási technológiáját. „Ez továbbra is egy macska-egér játék, amely minden járműmárkát és modellt érint, a tolvajok és bűnszövetkezetek folyamatosan megpróbálják legyőzni a lopásgátló rendszereket" – mondta John Bordignon, a vállalat szóvivője.

A Honda alkalmaz a járműlopásoktól elrettentő rendszereket, például intelligens gyújtáskulcsokat, amelyek beépített transzponderrel rendelkeznek, ennek pedig a jármű rendszerével kell egyeznie ahhoz, hogy működjön.

„Ha nem egyeznek, a motor nem indul be" – mondta Bordignon. A legújabb technológia a Honda CR-V, Civic és Pilot modelljeiben is megtalálható.

A Honda egy olyan helymeghatározó rendszert is kínál, amely elég erős ahhoz, hogy áthatoljon a fémből készült szállítmányozási konténereken. Olyan antennával rendelkezik, amely önálló eszközként működik -- még akkor is, ha a jármű le van tiltva. Az autógyártó szerint a rendszert álcázottan telepítik, hogy a tolvajok nehezen találják meg.

Nem biztos, hogy ez elég

A diagnosztikai eszközök, szoftverengedélyek és egyéb felszerelések könnyen elérhetőek az interneten, a YouTube-on található oktatóanyagok pedig gyakran hiánypótlóak a tolvajok számára, így könnyebben hozzáférhetnek a járművekhez, illetve könnyebben manipulálhatják azok működését.

A jármű feltörése és a kulcs átprogramozása a leggyakoribb lopási módszer. A relé-támadás egy másik módja a gépkocsi ellopásának, ami a kulcs és maga a jármű közötti rádiófrekvencia lehallgatását jelenti.Ezek a bűncselekmények jól finanszírozottak és szervezettek, a tolvajok megtalálják a módját annak, hogyan győzzék le a technológiai frissítéseket.

Habár különböző rendszereket helyeznek üzembe, amelyek hetekre vagy hónapokra megállítják a problémát, de nem sokkal később a tolvajok találnak egy másik módot arra, hogy behatoljanak a jármű biztonsági rendszereibe, és a probléma elölről kezdődik.

Kanadában az Egyesült Államokhoz képest szigorú előírások vonatkoznak a járművek indításgátló eszközeire, ami azt sugallja, hogy Kanadában kevesebb rablásnak kellene történnie – de nem ez a helyzet.

A montreali kikötő közelsége

Bár a növekvő autólopások országos problémát jelentenek, Ontario és Québec volt a legnagyobb áldozat 2021 és 2023 között. Ontarióban 48,2 százalékos, míg Québecben 57,9 százalékos ugrás volt az autólopások száma a kétéves időszak alatt.

Egy jelentés szerint 2022-ben a biztosítók 1,2 milliárd dollárt fizettek ki a lopott járművekre vonatkozó kárigényekre Kanadában. A legtöbb autót a montreali kikötőn keresztül afrikai vagy európai országokba exportálták.

Más gyártók is érintettek

A Toyota Canada, amelynek Highlander és RAV4 modelljei szintén szerepelnek az ellopott járművek top 10-es listáján, azt nyilatkozta, hogy az autólopás elsősorban regionális probléma a kikötő közelsége miatt, így az Ontario és Québec tartományban lévő járművek jobban ki vannak téve a lopásnak.

A Toyota Canada nem hozott példákat a közelmúltbeli lopásgátló frissítésekre, de elismerte, hogy a tolvajok gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz. Ha a lopás korábbi módszerei hatástalanná válnak, akár erőszakhoz, például autórabláshoz vagy lakásbetöréshez is folyamodhatnak – mondta Philippe Crowe, a Toyota Canada szóvivője.

„Folyamatosan fejlesztjük járműveink biztonságát. Ez magában foglalja az új vagy továbbfejlesztett műszaki jellemzők rendszeres bevezetését, amelyek csökkentik a járműlopás valószínűségét" – mondta.

Amikor a megelőző intézkedésekről kérdezték, a Ford Canada, amelynek F-150-ese az elsők között van a célzott járművek között, a Kanadai Járműgyártók Szövetségének dokumentumára hivatkozott, amely szerint az autógyártók követik a kanadai szabványokat a motor indításgátló funkciókra vonatkozóan.

A Stellantis, amelynek Dodge Ram 1500-as sorozatú járművei a legtöbbet lopott járművek közé tartoznak, szintén megjegyezte, hogy az iparági szabványoknak megfelelő járműbiztonsági technológiát alkalmaz, és dolgozik termékei fejlesztésén. Egyúttal felszólította ügyfeleit, hogy kellő gondossággal biztosítsák járműveiket.

A szakértők szerint az olyan óvintézkedések, mint például a jármű garázsban való parkolása vagy egy másik járművel való elzárása a felhajtón, segíthetnek megelőzni a lopásokat – írja a CTW News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink