Elemzések A robotok nem veszélyeztetik az audis munkahelyeket - ez történt a 49. héten

A robotok nem veszélyeztetik az audis munkahelyeket - ez történt a 49. héten

Wurmbrandt András | 2017.12.11 11:45

A robotok nem veszélyeztetik az audis munkahelyeket - ez történt a 49. héten

Fontos a digitalizáció az Audi Hungaria számára, ám az új robotok beállítása nem jelent veszélyt a munkahelyekre- többek között erről is beszélt Achim Heinfling a négykarikás győri gyár vezetője évértékelőjében a mögöttünk lévő héten. Nézzük, mi történt még!

Hirdetés

Gyártók

A járműiparban zajló változásokról, a motor- és járműgyártás stabil termelési adatairól, és az e-motorok, valamint a Q3-as 2018-ban kezdődő szériagyártásáról is beszélt Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke egy újságíróknak tartott karácsonyi rendezvényen, ahol a hagyományoknak megfelelően, évet is értékelt. A cégvezető beszélt arról is, folyik a digitalizációs fejlesztés a győri gyárban, ám ez nem veszélyezteti a munkahelyek számát.

Beszállítók

Fejlesztőmérnöki pozícióba vár pályakezdőket a szombathelyi BPW. A nehézpótkocsi futóművek és futóműrendszerek, valamint agrárpótkocsi futóművek és futóműrendszerek gyártásával foglalkozó szombathelyi vállalat HR munkatársa a Techtogether mérnökhallgatói csapatversenyek kapcsán adott interjút, amelyben elmondta, ezek a rendezvények abban nyújtanak segítséget, hogy az autóipari vállalatok szakemberei megismerkedhessenek a diploma előtt álló mérnökhallgatókkal.

Az Ames, az Autoliv és a Ziehl-Abegg is beszállt a szombathelyi gépészmérnökképzésbe. A képzést elindító hat nagy partnervállalathoz az elmúlt két évben további cégek kapcsolódtak, őket követte az újabb négy társasággal kötött együttműködés.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem (SZIE) és a Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.Tőzsér János, a SZIE rektora elmondta, a cég segíti az egyetemen tanuló hallgatók elméleti és gyakorlati képzését, és így a későbbi sikeres elhelyezkedésüket. Hozzátette, az egyetem elkötelezett a szakemberek utánpótlásának biztosításában, valamint a magasabb szakmai színvonalú képzésben, amelyhez hozzátartozik a megállapodás révén létrejövő gyakornoki program, egy speciális ösztöndíj, valamint a szakmérnöki képzések elindítása.

Mérnököt találni nehéz, képességeknek megfelelő, érdekes mérnöki munkát találni szintúgy. A FémAlk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. HR, kommunikációs és munkavédelmi vezetője jól ismeri az Y generáció igényeit, ez látszik abból is, hogy aki ehhez a vállalathoz szerződik, nemigen csábul el máshoz. Tóth Balázzsal beszélgettünk.

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. csatlakozott a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületéhez (JAF). A cég kiemelt figyelmet fordít a hamisított alkatrészek elleni fellépésre. A Knorr-Bremse évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a márkakereskedők és a márkaszervizek figyelmét a hamisított alkatrészek kockázataira és az eredeti alkatrészek beépítésének előnyeire és fontosságára.

Szolgáltatók

A magyar gazdaságban a járműgyártás jelentősége megmarad, sőt nőni fog – hangsúlyozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a HG Media csoport Fókuszban rendezvénysorozatának autóiparral foglalkozó konferenciáján, Budapesten. Kiderült az is, hogy a járműgyártás fogja kapni a legtöbb K+F támogatást.

Mintegy 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert 430 mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) versenyképességének javítására, termelésének erősítésére, ezzel 78 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházások valósulhatnak meg - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Oktatás

Ismét műholdat küld a világűrbe a BME. A Masat-1, az első magyar műhold oktatási vonalon történő folytatásaként a BME-n villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, ennek neve SMOG-1.

550 celsius fokig hőálló rugót fejlesztett az Óbudai Egyetem hallgatója. Az Óbudai Egyetem pályázatot hirdetett hallgatóinak, egyebek mellett díjazták a leginnovatívabb szakdolgozatot. A felhívás célja az volt, hogy az innovatív ötleteket tartalmazó munkákat elismerjék, ösztönözzék azok megvalósítását.

Techtogether

A Gépipari Tudományos Egyesület Gépjármű Szakosztályának elnöke és a Techtogether Automotive Hungary mérnökverseny egyik zsűritagja jelen volt a Formula Student verseny magyarországi megjelenésénél. A megjelenése óta eltelt években szemléletbeli változásokat lát.

Az Autopro azért indította el négy évvel ezelőtt a Techtogether mérnökversenyt, hogy ezzel segítse az autóipari vállalatoknak megtalálni a fiatal szakembereket. Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatójának szavai az eddigi versenyekbe fordított munkát igazolják.

Trend

Az elmúlt évezredben Magyarországon is virágzott a porkohászat, azonban évek óta hiánytevékenység idehaza az ipari méretekben elérhető szinterelés. Ezen a helyzeten készül változtatni egy tapasztalt spanyol vállalat.

Elemzések

A magyarországi vezérigazgatók ugyan bíznak abban, hogy vállalatuk növekedni fog a következő egy évben, azonban számos dolog aggasztja őket. Főként a munkaerőhiány, a digitális átállás és a kibertámadások miatt forgolódnak álmatlanul.

Kiemelt Partnereink