Techtogether Ismét műholdat küld a világűrbe a BME

Ismét műholdat küld a világűrbe a BME

autopro.hu/P.M. | 2017.12.05 15:34

Ismét műholdat küld a világűrbe a BME

A Masat-1, az első magyar műhold oktatási vonalon történő folytatásaként a BME-n villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, ennek neve SMOG-1.

Hirdetés

A műhold küldetésének célja az ember által keltett rádiófrekvenciás szennyezettség mérése, pályára állítása várhatóan a jövő évben lesz. A műhold, amelyet a világűrbe akarnak kijuttatni, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mikrohullámú távérzékelés laboratóriumában készül.

A mérőrendszer, elsőként a világon (hivatalos EU szakértői vélemény) a Föld környezetének ember keltette elektromágneses szennyezését (elektroszmog) méri a tv-adók sávjában (470-860 MHz). Helyzetstabilizálást nem alkalmaz, csupán a műhold pörgését csillapítja nagy hiszterézis veszteségű anyag. Megvalósítása – hasonlóan a Masat-1-hez – egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók együttes munkájával történik. Pályára állítását, az előzetes tervek szerint, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén elhelyezkedő robot végezné.

Kiemelt Partnereink