Elemzések A használt autók drágábbak, mint valaha

A használt autók drágábbak, mint valaha

autopro.hu/K.K. | 2022.12.31 04:17

A használt autók drágábbak, mint valaha

Fotó: Pixabay

Az infláció 2022-ben keményen érintette a használtautó-piacot. Németországban a használt járművek átlagosan 19 százalékkal drágábbak, mint az előző évben és felülmúlják minden idők csúcsát. Különösen az elektromos autók drágultak.

Hirdetés

Hiába a járműipar egyik fellegvára Németország, aki ott most autót szeretne venni, annak türelemre vagy sok pénzre van szüksége - esetleg mindkettőre. A törékeny ellátási láncok késleltetik az új autók szállítását, ezzel együtt a használt autók árai felfelé rúgnak.

Az AutoScout 24 online értékesítési börze minden évben meghatározza a használt autók árindexét (AGPI). Eszerint 2022-ben egy használt jármű átlagosan 27.497 euróba került Németországban, ami 19 százalékkal több, mint az előző évben. A használt autók árai már tavaly is történelmi csúcson voltak.

Az elektromos modellek a legdrágábbak

A legnagyobb mértékben a kisteherautók és kisbuszok árai nőttek, 19 százalékkal, átlagosan 23.662 euróra. A vásárlóknak kisautók esetén is 18 százalékkal többet kell fizetniük, mint tavaly, a középkategóriás autók ára 17, a kompaktoké 16 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a sportautók ára csak öt százalékot ugrott, de ez valószínűleg keveseket nyugtat meg.

Ha az üzemanyagot nézzük, az LPG-s autók eladási ára bő 38 százalékkal nőtt, de ennél is keményebb a helyzet a tisztán elektromos autók esetében: itt a használt autók ára 30 százalékkal nőtt, átlagáruk pedig 43.968 euró. A plug-in hibridek 41.844 eurós átlagára 17 százalékos növekedés az előző évhez képest, ezzel a második helyet foglalják el az árlistán ezek az autók.

Népszerűtlen a dízel? Ugyan már!

Ezekután aki azt hiszi, hogy a belső égésű motorral és mindenekelőtt a dízelmotorral szerelt autók már nem találnak vevőt, az nagyot téved. A használt dízelek ára 17 százalékot nőtt és átlagosan 29.496 eurót kell kifizetni értük. A benzines autók 20 százalékkal drágultak és átlagosan 24.886 euróba kerültek.

A folyamatos gázválság mellett nem meglepő, hogy a földgázhajtású (CNG) járművek a legolcsóbb használt autók közé tartoznak 17.461 eurós átlagárral. A 9 százalékos áremelkedés is viszonylag kevésnek számít.

A használt autók piaca is zsugorodott 2022-ben. Ez is az egyik fő oka a használt autók drágulásának, kisebb lett ugyanis a kereslet – írja a Focus.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink