Elemzések Valamivel jobb volt a brit gazdasági teljesítmény az év elején

Valamivel jobb volt a brit gazdasági teljesítmény az év elején

MTI | 2019.10.01 13:00

Valamivel jobb volt a brit gazdasági teljesítmény az év elején

Az eddig becsültnél valamivel jobb volt a brit gazdaság növekedési teljesítménye az idei év elején, de a második negyedévben így is csökkent a hazai össztermék.

Hirdetés

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2019 első negyedében 0,6 százalékkal volt magasabb a brit GDP-érték a tavalyi utolsó három hónapban mért szintnél. Az idei első három hónapban a brit GDP-érték 2,1 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakban elért szintet.

A számítások azt mutatják, hogy a brit hazai össztermék a második negyedévben 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez viszonyítva.

Ha a harmadik negyedév egészében is negatív lesz a GDP-növekedés, az azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került, a konszenzusos meghatározás alapján ugyanis ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék, az adott gazdaság recesszióban van.

Londoni elemzőintézetek nem zárják ki a recesszió lehetőségét a brit gazdaságban, különösen arra az esetre, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon, megállapodás nélkül távozna az Európai Unióból.

A Fitch Ratings rontotta az előrejelzését

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legfrissebb tanulmányában a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok miatt rontotta a brit gazdaság idei növekedésére szóló prognózisát: a cég az általa eddig várt 1,4 százalék helyett már csak 1,1 százalékos brit GDP-növekedéssel számol 2019 egészében. Ez az alapeseti prognózis is arra a feltételezésre épül, hogy sikerül elkerülni a megállapodás nélküli Brexitet.

A cég számításai szerint rendezetlen kilépés esetén a brit hazai össztermék már az idei negyedik negyedévben meredeken zuhanna, és ebben az esetben a brit gazdaság egész éves idei növekedési üteme nem haladná meg a 0,8 százalékot. Ez azt jelentené, hogy a brit GDP-érték 2020-ban 1,4 százalékkal csökkenne, vagyis a brit gazdaság a jövő év egészét recesszióban töltené.

A megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP-érték a következő két évben több mint 3 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet rendezett kilépést feltételezve a brit gazdaság ebben az időtávlatban elérhetne.

A kormány elemzőműhelye is recessziót jósol

A brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőműhelyként működő szervezet, az Office for Budget Responsibility szintén felvázolt egy költségvetési stresszhelyzeti forgatókönyvet a brit EU-tagság megállapodás és átmeneti időszak nélküli megszűnésének reálgazdasági hatásairól. A jelentés szerint egy rendezetlen Brexit esetén a brit gazdaság már az idei negyedik negyedévtől egy évig tartó recesszióba kerülne, és a recesszió teljes időtartamában a hazai össztermék 2,1 százalékkal csökkenne reálértéken.

Kép forrása: pixabay.com

Kiemelt Partnereink