Elemzések Hiába keresnek munkaerőt a cégek, béremelés nélkül nem fog menni

Hiába keresnek munkaerőt a cégek, béremelés nélkül nem fog menni

MTI | 2016.03.09 09:02

Hiába keresnek munkaerőt a cégek, béremelés nélkül nem fog menni

A munkaadók 16 százaléka tervezi újabb dolgozók felvételét 2016 második negyedévében. A szakemberhiány mérséklésére a fizetések emelése jó eszköz lenne, a kérdés már csak az, hogy a lépés meddig várat magára.

Hirdetés

A hazai munkáltatók 16 százaléka létszámbővítést, három százaléka elbocsátást tervez az év második negyedévében, míg a munkaadók többsége nem készül változtatni alkalmazottainak létszámát –derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató elemzéséből. A felvételt és a leépítést fontolgatók különbségéből kapott mutatószám értéke plusz 11 százalék, a korábbi adatokkal nagyjából megegyező felvételi szándék relatív magasnak mondható.

A 751 vállalat részvételével készült felmérés szerint a legnagyobb létszámú bővítésre leginkább a szállítmányozás, a raktározás, illetve a szolgáltatások munkaerő-piacán lehet számítani: az ilyen tevékenységi körű vállalatok 18 százaléka tervezi újabb alkalmazottak felvételét. Továbbra is jók a kilátások a gyártás (15 százalék) és a vendéglátóipar (12 százalék) területén.

A leghatékonyabb lépés a bérek emelése lenne

A földrajzi szerinti eloszlásból megállapítható, hogy mind a nyolc régióban jellemző a munkaerő-felvételi szándék, a legnagyobb bővülés a közép-dunántúli munkaadóknál várható.

A Manpower Group magyarországi irodájának vezetője szerint azonban a vállalatoknak elhúzódó szakemberhiányra kell felkészülniük. Dalányi László elmondta, a fizetések emelése a képzett munkaerő megtalálásának gyorsulását hozná magával, továbbá a vállalatok versenyképességét is növelné.

Kiemelt Partnereink