Elemzések Ez történt a harmincadik héten

Ez történt a harmincadik héten

Biró Csongor | 2014.07.25 12:30

Ez történt a harmincadik héten

Meglepő kamatvágás, nyilvános felvételi ponthatárok, brit autóipari konferencia, tömeges elbocsátások, valamint kedvező járműipari kilátások határozták meg a magyar gazdaság elmúlt hetét, miközben a külgazdaságot a mélyülő ukrajnai válság és a háborúvá szélesedő gázai események árnyékolják.

Hirdetés

Gyártók

Három tényező (lokalizáció, standardizálás, expanzió) együttes fennállása sikerre viheti az európai autógyártókat, beleértve a Közép-Európában egyre növekvő kapacitásokat kiépítő cégeket és beszállítóikat - fedte fel egy hosszabb kutatás eredményeit a PwC globális tanácsadó cég vezető szakértője a brit nagykövetség budapesti, járműipari innovációs fórumán. "Van egy rossz hírem és két jó. A rossz, hogy az európai autóértékesítés még 2020-ra sem éri el a válság előtti mennyiségi szintet, a jó viszont az, hogy erősen közelíti, illetve a másik az, hogy Közép-Európában töretlen a fejlődés" - vázolta a mostani helyzetet és a kilátásokat Armin Krug, a PwC Magyarország cégtársa.

Kockázat

Megerősítette Magyarország országkockázati minősítését a Coface nemzetközi hitelbiztosító. Továbbra is a B kategóriába tartozik Magyarország országkockázati megítélése. A változatlanul hagyott B osztályzat azt jelenti, hogy a Coface szakértői kedvezően értékelik az elért eredményeket, ugyanakkor érzékelhető kockázatokat is látnak Magyarországon. A Coface szakértők kiemelik: a gazdasági helyzet és a kilátások is javultak, a magyar GDP reálértéken 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, amire 2006 óta nem volt példa. Az exportteljesítmény egyrészt az eurózónában megindult élénküléssel, másrészt a magyarországi autóipar bővülő kapacitásaival magyarázható.

Új TT a gyártósoron

Erre jó példa az Audi, ahol újabb modell gyártása kezdődött meg. Július 24-től elindult az Audi TT és TTS Coupé sorozatgyártása az Audi Hungaria Motor Kft.-nél. Az A3 Limousine, az S3 Limousine és az új A3 Cabriolet gyártásának megkezdése után mostantól az új Audi TT is a győri gyártósorokról gördül le. Valamennyi modell teljes gyártása Győrben zajlik. Az augusztusban induló három műszakos munkarenddel teljes kihasználtsággal működik majd a győri járműgyár, a következő években pedig újabb motorváltozatok gyártása indulhat meg itt - nyilatkozta Axel Strotbek, az Audi AG igazgatótanácsának pénzügyekért és szervezeti kérdésekért felelős tagja. Az autógyár július 22-én letetette az Audi Hungaria Iskola bővítésének alapkövét. Az ötmilliárd forintos beruházás ünnepélyes eseményén részt vett Thomas Sigi, az Audi AG személyügyekért felelős igazgatója.

Hibrid Volvo a Rábától

Huszonnyolc dízel-elektromos hibrid autóbusz szállításáról írt alá megállapodást a Rába Járműipari Holding a Budapesti Közlekedési Központ egyik alvállalkozójával, a csuklós autóbuszok üzemeltetői tenderét megnyerő T&J Busz Projekt Kft.-vel. Az új, alacsonypadlós, légkondicionált, legkorszerűbb Euro VI motorral felszerelt Volvo 7900-as típusú autóbuszok a jövő év elején állnak forgalomba a belvárosi vonalakon.

Beszállítók

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a sebességváltókat gyártó német tulajdonú ZF Hungária. A megállapodás négy fő területe a magyarországi beszállítói kör növelése, a kutatás-fejlesztésen alapuló gyártásfejlesztés, a foglalkoztatás bővítése, illetve a szakképzési rendszer fejlesztése.

Forint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden a 10 bázispontos piaci várakozásokkal ellentétben 20 bázisponttal 2,10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Egyúttal az MNB bejelentette azt is, hogy végéhez ért a havi rendszeres kamatvágások közel két éve tartó folyamata, melynek során jegybank 4,90 százalékpontot faragott le a program kezdetén még 7,00 százalékos alapkamatból. A forint a nem várt mértékű kamatcsökkentésre átmenetileg gyengült az euróval szemben, mintegy 0,80 forintot, a kamatcsökkentések befejezéséről tett bejelentésre pedig erősödött. Az euró kedden a kamatdöntés bejelentése előtt 309,20 forinton, a bejelentés után pár perccel pedig 310 forinton állt. Péntek délelőtt az euró árfolyama 307,8 forint volt.

MKB

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbanktól az MKB Bankot. Varga Mihály az első lépésnek nevezte a bankrendszer konszolidációjában a tranzakciót, amely szakértők szerint nem veszélyezteti a 3 százalékos GDP-arányos hitelcél teljesítését.

Kiemelt Partnereink