Beszállítók Újszerű megoldások a differenciálmű megmunkálásban

Újszerű megoldások a differenciálmű megmunkálásban

Wurmbrandt András | 2017.11.29 09:30

Újszerű megoldások a differenciálmű megmunkálásban

Egyedülálló megoldásokat alkalmaz a differenciálmű megmunkálásnál a Linamar Hungary Zrt. A precíziós fémmegmunkálással és részegységek gyártásával foglalkozó békés megyei vállalat kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel rugalmasabb és költséghatékonyabb gyártás érhető el.

Az elsősorban a forgácsolások során alkalmazott újító jellegű megoldásokról Kiss Attila, a Linamar Európa csoport műszaki vezetője beszélt az Autopronak. Elmondta, a most kifejlesztett technológia segítségével a differenciálművek egy részét kizárólag CNC esztergagépekkel munkálják meg. Az alkatrész házának ablakméretét szabaddá tették, így hozzáférhetővé vált a belső göb, amit a szokásostól eltérő módon nem marással, hanem esztergagépekkel alakítottak ki.

A differenciálmű külső részénél szintén újítottak. A mostanában népszerűvé váló fogmegmunkálási technológiát, a Power Skivinget gondolták újra. A Linamar mérnökeinek a szerszámgép-beállítókkal közösen sikerült egy olyan megoldást találniuk, amihez elég volt egy standard ypszilon tengelyes esztergagép megvétele, azon megoldva a fogazást.

Kiss Attila rámutatott, termelésszervezés szempontjából fontos, hogy sikerült általános CNC gépekből felállítani ezt a gyártósort, hiszen így egy soron négy különböző alkatrészt le lehet gyártani rövididejű átállással. Ugyanez célgépekkel megoldva sokkal nagyobb átállási időt vagy több gyártósort jelentene, nem beszélve a megemelkedett költségekről. Így viszont lehetőség van arra, hogy a vevő a termelési igénye szerint variálja a gyártási összetételt. Az új megoldással a Linamar sokkal rugalmasabban, a vevőhöz jobban igazodva tud termelni, mely a jelenleg átalakulóban lévő autóipari ágazatban kiemelt jelentőségű.

Kiemelt Partnereink