Beszállítók Újabb gigagyár építését jelentette be a Northvolt

Újabb gigagyár építését jelentette be a Northvolt

autopro.hu/V.M. | 2022.03.18 17:23

Újabb gigagyár építését jelentette be a Northvolt

Fotó: Northvolt News

A jelenleg több üzem építésén is dolgozó svéd akkumulátorgyártó közölte, hogy a németországi Heidében egy gigagyárat fog építeni, ahol kontinentális Európa legtisztább akkumulátorcelláit fogják előállítani.

Hirdetés

A Németország legészakibb, Schleswig-Holstein tartományába tervezett, Northvolt Drei nevet viselő üzem gyártókapacitása évi 60 gigawattóra lesz, ami körülbelül egymillió elektromos autó készítéséhez biztosíthat majd elég akkumulátorcellát.

A 3000 munkahelyet teremtő új gyárban előreláthatóan 2025-ben fog indulni az akkumulátorcellák készítése, a Northvolt ígérete szerint egész kontinentális Európában a legalacsonyabb környezeti lábnyommal. Schleswig-Holstein tartomány rendelkezik a legzöldebb energiamixel Németországban, hála a megújuló forrásokon alapuló, és az igényeken felül teljesítő helyi energiatermelésnek.

„Számít, hogy hogyan gyártjuk az akkumulátorcellákat. Ha szenet használunk, akkor nagy mennyiségű szén-dioxidot kötünk meg az akkumulátorban, de ha tiszta energiára támaszkodunk, akkor egy nagyon fenntartható terméket készíthetünk” – fogalmazott Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója.

Újrahasznosított anyagok

Ugyancsak a fenntarthatóságot támogatja, hogy az új gyár a nyersanyagigényének egy jelentős részét újrahasznosított fémekből fogja fedezni. Ehhez kapcsolódik, hogy egy helyszíni újrahasznosító üzem is a Northvolt Drei részét fogja alkotni – itt gyártási melléktermékeket és kiöregedett telepeket fognak feldolgozni.

Ahogy a neve is sejteti, a Northvolt Drei a vállalat harmadik saját gigagyára lesz. Az első egység, ami a cellagyártást tavaly év végén kezdte meg, a svédországi Skellefteå városában található. A nemrég bejelentett második, katódanyagokat készítő üzem szintén Svédországban fog működni.

A BMW-vel, a Volkswagennel és a Volvóval is együttműködő Northvolt jelenleg 170 gigawattóra akkumulátorgyártó kapacitás kiépítésén dolgozik Európában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink