Beszállítók Papírgyárból gigagyár: új üzemet épít a Northvolt

Papírgyárból gigagyár: új üzemet épít a Northvolt

autopro.hu/V.M. | 2022.03.08 12:23

Papírgyárból gigagyár: új üzemet épít a Northvolt

A Stora Enso papírgyára | Fotó: Northvolt News

Az akkumulátorcellákat gyártó Northvolt egy svédországi papírgyár átalakításával egy új gigagyár létrehozását tervezi. A létesítményben katódanyagokat fognak készíteni, akár évi 100 gigawattóra akkumulátor készítéséhez is elegendő mennyiségeben.

A több járműgyártóval, köztük a Volkswagennel, a BMW-vel és a Volvóval is együttműködő, és jelenleg több gigagyár építésén is dolgozó Northvolt a finn Stora Enso papírgyártóval írt alá szándéknyilatkozatot annak svédországi Borlänge városában található üzemének megvásárlásáról.

A Northvolt a meglévő infrastruktúra nagy részének felhasználásával fog egy katódanyagot előállító üzemet kialakítani. A termelést 2024 végén megkezdő létesítmény teljes kapacitás mellett több mint 100 gigawattóra akkumulátorhoz szükséges katódanyagot is előállíthat majd évente, ami a vállalat több cellagyárának kiszolgálásához is elegendő lesz. Továbbá az egykori papírgyár területén szintén fognak cellákat készíteni.

Nem vész kárba az egykori gyár

A svéd Northvolt most először alakít át egy teljes gyártóterületet, ami mellett közleménye szerint az energia- és vízellátás, valamint a szakemberbázis rendelkezésre állása miatt döntött.

Az 1900-ban megépült papírgyár több mint 120 évig működött egészen 2021-es bezárásáig. Az egykor 400 főnek megélhetést nyújtó üzem átalakításával több mint 1000 új munkahely fog létrejönni.

A projekt közelebb viszi a Northvoltot azon céljához, hogy a világ legtisztább lítiumion akkumulátorcelláival szolgáljon. A cég Svédországban, Norvégiában, Lengyelországban, Németországban és Portugáliában egyaránt fog gyárakkal rendelkezni, hogy teljesíthesse a jelenleg több mint 50 milliárd dollár értékű megrendeléseit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink