Trend Göteborgban épít gyárat a Volvo és a Northvolt

Göteborgban épít gyárat a Volvo és a Northvolt

autopro.hu/P.B. | 2022.02.07 14:20

Göteborgban épít gyárat a Volvo és a Northvolt

Fotó: northvolt newsroom

A tervek szerint a két svéd vállalat, a Volvo és a Northvolt közös akkumulátorgyára 2025-ben kezdené meg a termelést ötven gigawattóra kapacitással. Az eddig ismeretlen helyre tervezett üzem leendő helyszíne úgy tűnik, megvan.

Hirdetés

Göteborgban, a Volvo üzemének közelében építene akkugyárat az autógyártó a Northvolttal közösen. A létesítmény tervezett kapacitása 50 gigawatt óra. Az építkezés a tervek szerint már 2023-ban megkezdődik, a termelés pedig 2025-ben indulhat el. A beruházás keretében körülbelül háromezer új munkahely jön létre.

Az akkumulátorgyár a Volvo és a Northvolt tavalyi közös akkumulátorgyártási projektjének a része. Decemberben a két partner új vegyesvállalatot alapított, és bejelentette, hogy egy akkumulátorcellákat kutató-fejlesztő központot hoznak létre Göteborgban. A saját gyár felépítését is ekkor jelentették be, de ekkor még nem nevezték meg az üzem leendő helyszínét.

„Partnerségünk a Northvolttal kulcsfontosságú stratégiai ambícióink eléréséhez az elektromos átállás terén” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo főnöke.

„A göteborgi gigagyár megépítése döntő lépés a világ egyik legdinamikusabb autóipari régiójának további átalakításában, és a fenntartható akkumulátorok terén való piacvezetővé válásban" - mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója.

A Teslától igazoltak

A Volvo és a Northvolt meglepőt húzott azzal, hogy a közös vegyesvállalatuk élére Adrian Clarke-ot nevezték ki. Clarke decemberig a Teslánál dolgozott az új üzem építésén a Berlin melletti Grünheide-ben. Saját bevallása szerint ő irányította a teljes gyártervezést, beszerzést, kivitelezést, valamint az üzemeltetési és karbantartási szervezeteket.

„Hét és fél évet egy cégnél eltölteni hosszú idő mostanában” – kommentálta a lépését Clarke. A Northvolt főnöke, Peter Carlsson szintén a Teslánál dolgozott, mielőtt elindította a vállalatot – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink