Beszállítók Száz magyar mérnököt vesz át a Rolls Royce a Siemenstől

Száz magyar mérnököt vesz át a Rolls Royce a Siemenstől

Kuthi Áron | 2019.06.27 12:32

Száz magyar mérnököt vesz át a Rolls Royce a Siemenstől

A Siemens eladja a Rolls-Royce-nak az eAircraft részlegét, a megállapodást a két vállalat a Párizs-Le Bourget-i nemzetközi repülőipari szakkiállításon írta alá. A tranzakció az év végéig tart, és száz magyar mérnököt is érint, mivel az eAircraft a németországi mellett budapesti csapattal dolgozik.

Hirdetés

Az eladó fél közleménye úgy fogalmaz, hogy a Vision 2020+ stratégiája révén a Siemens célja, hogy portfóliója koncentráltabbá váljon. Ezért a repülőgépek számára elektromos és hibrid hajtásrendszereket fejlesztő területe jobb növekedési lehetőségekhez jut majd az új, a repülőiparban működő tulajdonos révén. A tranzakció lezárása előreláthatólag 2019 végéig fog megtörténni. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A Siemensen belül start-up jelleggel működő, mintegy 180 munkatársat foglalkoztató Siemens eAircraft a légiközlekedés számára fejleszt elektromos és hibrid hajtásrendszereket. A németországi Münchenben és Erlangenben, valamint Budapesten telephellyel rendelkező részleg olyan partnerekkel működik együtt, mint az Airbus, hogy a 100 kilowattnál kisebb rendszerektől kezdve egészen a megawattos teljesítménnyel rendelkező prototípusait fejlessze – például partnere légitaxija, a CityAirbus számára. A technológia további fejlesztése érdekében az eAircraft 2016-ban lépett partnerségre az Airbus-szal. A Siemens már mintegy 10 éve foglalkozik a repülőgépek elektromos hajtásának fejlesztésével.

Az eAircraftosok a Rolls Royce-hoz igazolnak át

A Siemens magyarországi eAircraft részlege 2014-ben kezdte meg működését, és csapata ma mintegy 100 munkatársat számlál. Az általuk kifejlesztett elektromos hajtásrendszerrel azóta már nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban és Németországban is emelkedtek gépek a levegőbe. A tranzakcióval a magyarországi eAircraft csapat is a Rolls-Royce keretén belül folytatja majd munkáját.

A magyarok a legjobbak közé tartoznak

– A magyarországi kollégák területükön a legjobbak közé tartoznak, és segítségükkel Magyarország számára prominens helyet vívtunk ki az elektromos repülés terén. Köszönjük a Siemensnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy úttörő munkát végezhessünk. Mostantól új lehetőségek nyílnak meg előttünk, és örömmel nézünk ezek elé – nyilatkozta Balázs Gergely György, a magyarországi eAircraft csapat vezetője.

Balázs Gergely György egy 2017-es interjúban elmondta, a magyar csapat a teljes hajtásrendszert fejleszti, így a motort, a vezérlő invertert, az akkumulátort és a járműszabályzó rendszert is. A CityAirbus-projekten kívül az e-Fan X hibrid üzemű 4 hajtóműves repülő megépítésében is részt vállalnak. Ez a prototípus a Rolls Royce, az Airbus és a Siemens együttműködésében készül.

Nyitókép: az Siemens egyik kísérleti gépe a BME központi épülete előtt

Hirdetés

Kiemelt Partnereink