Beszállítók Súlyos büntetésekre számíthatnak a beszállítók

Súlyos büntetésekre számíthatnak a beszállítók

Biró Csongor | 2014.09.22 08:51

Súlyos büntetésekre számíthatnak a beszállítók

Az európai uniós döntéshozók folytatják a az autóiparban kartelező beszállítók szigorú megbüntetését - közölte a trösztellenes bizottság vezetője, Joaquin Almunia.

Az utóbbi öt évben a versenyhivatalok számos esetben derítettek fel egymással összejátszó, azaz kartellező cégeket, amelyekre az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is rekord méretű büntetéseket szabtak ki. Főként japán autóipari beszállítókat találtak bűnösnek, akik évekig magasan tartották az alkatrészárakat, mintegy 80 millió autó értékesítését, szervizelését és fenntartását drágítva meg.

Az európai versenyhivatalt felügyelő Almunia az elmúlt évben összesen több mint egymilliárd euró értékben szabott ki büntetést két kartellező csoportra (az egyik kábelkötegeket, a másik csapágyakat gyártó cégeket érintett). A hivatalnok a napokban figyelmeztette az autóipari beszállítókat, hogy hasonló nagyságrendben számíthatnak újabb büntetésekre azok, akik árrögzítő célzattal összejátszanak.

Márciusban a német Schaeffler-csoportot, a svéd SKF céget és a japán NTN, NSK és NFC vállalatokat 953,3 millió euróra büntették golyóscsapágyakkal történő kartellezés miatt.

Tavaly júliusban a világ első számú kábelköteg-gyártójára, a Yazakira csaptak le a törvény szigorával. A japán cég a német Leonival és a szintén japán Furukawa Electric vállalattal játszott össze. A bírság ebben az esetben is magas volt: 142 millió euró.

Almunia októberben távozik a hivatal éléről, utódjának, a dán gazdasági miniszter, Margrethe Vestagernek hosszú listát adott át kartellgyanús ügyekről.

Kiemelt Partnereink