Beszállítók SK Battery Hungary: akik az erőt adják az e-autóknak

SK Battery Hungary: akik az erőt adják az e-autóknak

Szammer Nikolett | 2021.02.05 07:23

SK Battery Hungary: akik az erőt adják az e-autóknak

Fotó: SK Battery Hungary

A napokban jelentették be az SK Innovation harmadik magyarországi, nagyszabású gyártóegységének létrehozását, mely új szintre emeli hazánkat az európai elektromosakkumulátor-gyártás térképén. A vállalatcsoport komáromi egysége, az SK Battery Hungary Kft. másfél éve kezdte meg a termelést, olyan jelentős autóipari szereplőket szolgál ki, mint a Hyundai Motor vagy a Daimler. A vállalat működésébe Ludman László, az SK Battery Hungary képzési és kommunikációs vezetője nyújt betekintést.

Egyre több akkumulátorgyártó vállalat jelenik meg Magyarországon, melyek hátteréről keveset tudni. Az SK Battery Hungary az SK Group tagja, mi az anyavállalatuk fő profilja? Mekkora fókuszt kap az elektromobilitás?

Cégünk az SK Innovation leányvállalata, mely az SK Group része. Utóbbi Dél-Korea három legnagyobb cégcsoportjának egyike, míg az SK Innovation elődje Dél-Korea első nemzeti olajipari társaságaként jött létre. Az SK Innovation ma már globális energia- és vegyipari vállalkozás, a hagyományos olajipari és petrolkémia tevékenységen túl az akkumulátorok és azok alapanyagainak kutatás-fejlesztésére és gyártására is kiterjedő tevékenységgel.

Az elektromobilitás az SK Innovation növekedésének legújabb motorja. Jelenleg Koreában, Kínában és Magyarországon működnek SK akkumulátorgyártó üzemek, 2020 év elejei adatok alapján éves szinten 20 gigawattóra kapacitással. Az elektromos járművekbe szerelt akkumulátorok iránti világpiaci kereslet kielégítésére a cég termelőkapacitását - többek között az egyesült államokbeli, illetve a napokban bejelentett harmadik magyarországi gyáregység elindításával 2025-re 125 gigawattóra tervezi bővíteni.

Miért Komáromot választották működési helyszínüknek?

A komáromi gyártási helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott a város földrajzi elhelyezkedése – az európai autóipari üzemek, illetve a logisztikai útvonalak közelsége -, a képzett és gyakorlott munkaerő rendelkezésre állása, a vonzó állami támogatási ajánlat, illetve az együttműködő városvezetés.

Ludman László, az SK Battery Hungary képzési és kommunikációs vezetője.

Ludman László, az SK Battery Hungary képzési és kommunikációs vezetője.

Az SK Battery Hungary harmadik generációs akkumulátorcellákat gyárt. Hogyan zajlik a gyártási folyamat?

Az akkumulátorcellák előállítása három nagyobb technológiai folyamaton keresztül megy végbe, ezek: az Elektróda gyártás, az Összeszerelés és a Formázás.

Az Elektróda folyamat termékei a rézfólia bevonatolásával készülő anód, illetve az alapkeverék alumínium fóliára való felvitelével gyártott katód elektróda, melyek tekercsben kerülnek az Összeszerelés üzemcsarnokba, ahol a cella összeszerelése történik öt nagyobb (vágás, vákuumszárítás, rétegzés, fülhegesztés, csomagolás) lépésben. Az Összeszerelés folyamatról kikerülő félkésztermék a Formázás folyamat során nyeri el végső formáját és karakterisztikáját, utóbbit a töltés-merítés által.

Akkumulátorcelláik tasak technológiával készülnek, ez mit jelent pontosan? Mik ennek a technológiának az előnyei?

A tasak (pouch) technológia nevét annak a négyrétegű (PET, Nylon, Alumínium, PE) erős, formatartó és szigetelő fóliáról kapta, melybe - mint egy tasakba - az akkumulátorcella tartalma az összeszerelés során bekerül. A tasaktechnológiával készülő akkumulátorcellák fő előnyei a kompakt méret, a biztonságos alkalmazás, a nagy kapacitás, illetve gyártási szempontból a rugalmas dizájn. Mindezen előnyöknek köszönhetően az elektromos járműipar szereplői ideális választásnak tartják a tasak technológiát.

2018-ban tették le vállalatuk alapkövét és 2022-ben termelni akarnak. Hol tartanak a beruházással?

Az SK Battery Hungary Kft.-nél 2019. októberében két soron kezdődött el a sorozatgyártás, 2020. júliusától pedig már mind az öt gyártósoron folyik termelés. A komáromi beruházás második üteme szintén az SK Innovation leányvállalataként, de önálló jogi személyként, SK Battery Manufacturing Kft. néven került bejegyzésre. Itt az építési munkálatok még tartanak. A robbanásszerűen növekvő európai kereslet kielégítésére a harmadik magyarországi gyártóegység építéséről is döntés született, ennek helyszíne a Fejér megyei Iváncsa.

Kerül Komáromba fejlesztési központ is a beruházás keretében?

A hatékony működés érdekében az SK Innovation kutatás-fejlesztési központja a dél-koreai Daejeon városában működik, az ottani kutatás-fejlesztési eredményeket pedig a Magyarországon és a többi Koreán kívüli üzemben alkalmazzák.

Kizárólag szolgáltatókat keresnek a működésükhöz vagy beszállítókat is? Ha igen, milyen típusú beszállítókat keresnek Magyarországon?

A beszállítók és szolgáltatók köre már kialakult. A termeléshez szükséges gépek, berendezések, alkatrészek és alapanyagok jellemzően dél-koreai vagy más ázsiai, illetve európai beszállítók termékei, a karbantartást, javítást végző, illetve a vállalati működéshez kapcsolódó termékeket beszállító és szolgáltatásokat nyújtó cégek pedig 99 százalékban hazai vállalkozások.

Fotó: SK Battery Hungary

Egész Európát tervezik Komáromból termékekkel ellátni, vagy csak a környező országokba szállítanak?

A komáromi üzem jelenleg az SK Innovation egyetlen európai gyártó egysége, a kiszállítások a vevői igényekhez igazodnak, akár az egész kontinensen.

Hogyan állnak jelenleg a toborzással és milyen kompetenciákkal keresnek munkatársakat?

Az SK Battery Hungary tervezett munkatársi létszáma körülbelül 1300 fő, ezt már sikerült elérnünk. A legtöbben termelési munkatársként dolgoznak, az ő esetükben a legfontosabb az automatizált gépek kezelésében szerzett tapasztalat, illetve a tanulási készség az új technológiai tudás megszerzésére.

Kiemelt Partnereink