Beszállítók Saját „dízelbotránya” miatt fizet a Cummins

Saját „dízelbotránya” miatt fizet a Cummins

autopro.hu/V.M. | 2023.12.29 14:23

Saját „dízelbotránya” miatt fizet a Cummins

Fotó: Cummins Newsroom

A Cummins motorgyártónak 1,67 milliárd dollár büntetést kell megfizetnie, miután az amerikai hatóságok azzal vádolták meg, hogy szabálytalan módon változtatta meg több százezer pickup motorjának kibocsátási értékeit az előírásoknak való megfelelés érdekében.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Cummins tevékenységével megsértette a tiszta levegőről szóló törvényt (Clean Air Act), mely a gépjármű-erőforrások gyártóit az emissziós előírások betartására kötelezi. A minisztérium és az amerikai vállalat között született megállapodás értelmében kiszabott 1,675 milliárd dolláros büntetés az eddigi legnagyobb, amit a minisztérium a tiszta levegőről szóló törvényre hivatkozva rótt ki.

A minisztérium szerint a Cummins 630 ezer 2013-2019 között készült Ram 2500 és 3500 pickup motorját látta el olyan eszközökkel, amik a mérések alkalmával fals kibocsátási értékeket produkálnak. Ezenkívül a vállalat további 330 ezer 2019-2023 között gyártott Ram 2500 és 3500 pickupot látott el nem megengedett egyéb kibocsátásszabályozó eszközzel.

Merrick B. Garland főügyész elmondta, hogy becsléseik szerint a tiltott eszközök által a Cummins motorok több ezer tonna határértéken felüli nitrogén-oxidot bocsátottak ki. A továbbiakban Garland rámutatott, hogy ezek a gázok légzési nehézséget és légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak hosszú kitettség esetén.

Elutasítják a vádakat

A Cummins a megállapodás alkalmából kiadott közleményében tagadta bűnösségét, hozzátéve, hogy a vállalat „nem talált bizonyítékot arra, hogy bárki rossz szándékkal cselekedett volna.”

Ugyanakkor a vállalat felidézte, hogy az érintett évjáratú pickupokat már több akció keretében is visszahívta, és részben ezek kapcsán eddig 59 millió dollár költsége keletkezett, amikhez 2023 utolsó negyedévében további 2,4 milliárd dollár visszahívási költség fog társulni részben a mostani ügy kapcsán – számolt be az Autoblog.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink