Beszállítók Óriási piaca van az autók számítógépes rendszereinek

Óriási piaca van az autók számítógépes rendszereinek

autopro.hu/P.B. | 2020.12.22 06:20

Óriási piaca van az autók számítógépes rendszereinek

Fotó: Bosch Presse

A jövő mobilitásának egyik kulcseleme a járművek informatikai rendszere. Egyre több funkciót látnak el az autókban a számítógépek, ennek megfelelően ezeknek az eszközöknek egyre nagyobb is a piaca. A Bosch már most milliárdokat nyer az ilyen fejlesztéseivel.

Hirdetés

A Bosch már most bebizonyította, hogy a jövő autóiban a számítógépeknek főszerep jut majd. A cég portfóliója egyre szélesebb ezen a területen, a vállalat közleménye szerint a Bosch rendszerei felelnek több vezetői asszisztensi funkcióért, hamarosan pedig még nagyobb szerep jut majd nekik. A Bosch rendelkezik jelenleg a legnagyobb kínálattal a járművek informatikai rendszerét illetően.

Természetesen ez kifizetődő piac a vállalat számára, hiszen tavaly nyár óta 2,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bosch fedélzeti számítógépek megrendeléseivel. A piac jelenleg húsz milliárd eurós, de az előrejelzések szerint 2030-ra további 15 százalékkal fog nőni.

A kereslet kielégítésére indul januártól a Bosch Cross-Domain Computing Solutions nevű divíziója, mely a számítógépek mellett szenzorokat, operációs rendszereket és vezérlőegységeket gyárt majd.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a szoftverek az autókban

A McKinsey tanulmánya szerint a jelenlegi tízről a jövőben harminc százalékra nő majd a szoftverek részesedése az egyes autókban. Ez is jól mutatja, mennyire fontos területről van szó, ugyanakkor egy igazi kihívást jelent az autógyártóknak, hogy minél egyszerűbb, ne túl bonyolult rendszerekkel szereljék fel a járműveket, tehát ne legyen szükség több tucat vezérlőegységre.

A Bosch ilyen számítógépeket kíván gyártani, és olyan vezérlőegységeket, melyek akár kifejezetten komplex feladatok ellátására is alkalmasak.

Kiemelt Partnereink