Beszállítók Megjöttek az intelligens gumiabroncsok

Megjöttek az intelligens gumiabroncsok

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.19 04:20

Megjöttek az intelligens gumiabroncsok

Fotó: Goodyear

A Goodyear és a ZF együttműködik egy olyan érzékelőrendszer létrehozásában, amely még az aquaplaningot is képes megállítani.

A gumiipari óriás Goodyear és az innovatív német beszállító, a ZF két fejlesztéssel kapcsolatos együttműködést jelentett be: A Goodyear Sightline intelligens gumiabroncs-rendszerét és a ZF Cubix-ét, ami egyfajta szoftveralapú futóművezérlés-felügyeletet takar.

A Sightline technológiája a gumiabroncsban lévő érzékelők segítségével, amelyek képesek aprólékosan nyomon követni a gumiabroncs viselkedését, képes észlelni egy közelgő veszélyt, például az aquaplaningot vagy azt, hogy egy kerék a tapadás hiánya miatt blokkolni készül. A meglévő rendszerek, mint például az ABS-érzékelők, amelyek a kerék forgási sebességét érzékelik, csak akkor jelzik, ha valami már nem stimmel, ha az már elkezdődött.

Nem új ötlet

A Goodyear már egy ideje dolgozik az adatgyűjtő abroncsokon, és a 2016-os Genfi Autószalonon mutatta be IntelliGrip koncepcióabroncsát. 2021-ben pedig bejelentette, hogy a Sightline-t teherautóflotta-üzemeltetőknek kínálja. Már akkor előrevetítette a „csatlakoztatott gumiabroncsok jövőjét", valamint azt a küldetését, hogy 2027-re minden új termékében legyen gumiabroncs-intelligencia.

A Goodyear rendszerét a gumiabroncs futófelületének belső oldalára épített kis érzékelők működtetik, és az általuk gyűjtött adatok a fedélzeten rögzíthetők, mielőtt továbbítanák őket a felhőszolgáltatásba. Ez rengeteg lehetőséget nyit meg, beleértve az útfelület állapotára vonatkozó információk megosztását más autókkal, valamint a futófelület kopásának ellenőrzését.

A ZF Cubix eközben egy olyan szoftver, amely az autó összes futóműelemet vezérli, gyakorlatilag hálózatba kapcsolva az összes futómű funkciót, például a kormányzást, a hátsó tengelykormányzást, a csillapító fékeket és a hajtásrendszert. Ennek hasznossága lehet például az aquaplaning észlelése, amint kialakul, majd a sebesség ellenőrzése, hogy megakadályozza a balesetet.

Segíthet az aquaplaning megakadályozásában

Ha teljes aquaplaning lép fel, a Cubix az egyes gumiabroncsok által továbbított információk alapján úgy tudja beállítani a futóművet, hogy stabilizálja az autót. A vészhelyzeteken kívül a Goodyear szerint a Sightline és a Cubix dinamikus duója a reakciókészség javítását célozza, lineárisabbá és közvetlenebbé teszi a kormányzást.

A rendszer a járműstabilizáló rendszerek nemkívánatos beavatkozásait is minimalizálni hivatott azáltal, hogy pontosabban tudja értelmezni, mi történik az autóval. Bár a Goodyear és a ZF közötti kapcsolat egyelőre egyedülálló, más gumiabroncsgyártók, köztük a Pirelli és a Continental, már jó ideje dolgoznak intelligens abroncsérzékelő rendszereken – írja az Autocar.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink