Beszállítók Közelebb került a megvalósuláshoz az első brit gigagyár

Közelebb került a megvalósuláshoz az első brit gigagyár

autopro.hu/V.M. | 2020.12.14 06:20

Közelebb került a megvalósuláshoz az első brit gigagyár

Fotó: Britishvolt

A Britishvolt brit startup bejelentette, hogy sikerült döntést hozni arról, hol fogja felépíteni egy 3,5 milliárd dolláros beruházás keretében első akkumulátorgyárát. Az üzemben 2023-ban indulhat meg a termelés.

A 3000 embernek munkát adó, 2027-re évente legalább 300 ezer lítium-ion akkumulátort készítő üzemet az észak-angliai Blyth part menti városában fogják felépíteni.

A Britishvolt egyelőre az egyetlen vállalat, mely akkumulátorgyártó üzem építéséről tett bejelentést, mióta a brit kormány közölte, hogy 2030-tól megtiltják a csak belső égésű motor hajtotta új személyautók és furgonok értékesítését.

A „zöld ipari forradalom” című gazdaságátalakítási csomagterv részeként egy 1,3 milliárd dolláros alappal támogatnák az új akkumulátorgyártó-kapacitások kiépítését. A Britishvolt már benyújtotta támogatási kérelmét.

Isobel Sheldon, a vállalat stratégiai vezetője úgy nyilatkozott, hogy az ő akkumulátoraik 20-25 százalékkal jobb teljesítményt fognak nyújtani, mint az elektromosautó-eladásokat uraló Tesláé – írta meg a Reuters.

Európában jelenleg 15 nagy kapacitású akkuüzem áll építés alatt, beleértve a Northvolt svéd és német egységeit, a CATL német üzemét, illetve a koreai SK Innovation második magyarországi egységét is.

Kiemelt Partnereink