Beszállítók Kelet-európaiaktól féltik állásukat a Bosch német dolgozói

Kelet-európaiaktól féltik állásukat a Bosch német dolgozói

autopro.hu/P.B. | 2023.03.02 09:17

Kelet-európaiaktól féltik állásukat a Bosch német dolgozói

Fotó: Bosch

A németországi Bosch üzemi tanácsa szerint az elektromobilitás minden fontos alkatrészét Németországon kívül fogja gyártani az autóipari beszállító, ami komoly veszélybe sodorhatja a cég német munkahelyeit.

Frank Sell, a Bosch üzemi tanácsának vezetője Feuerbachban 27 ezer ember előtt beszélt a Bosch Powertrain Solutions üzletágának jövőjéről – közülük 17.500-an a helyszínen, a gyárcsarnokokban vagy videón keresztül kapcsolódtak be. Ez talán jó képet ad arról, hogy mennyire súlyos kérdéseket vitatnak meg a vállalatnál. „Szeretnénk jövőképet készíteni a helyszínekről, és nem csak döntésekkel szembenézni” – mondta Sell az újságíróknak.

A mozgósítás hátterében a menedzsment stratégiai döntése áll, amely súlyos következményekkel járhat a németországi foglalkoztatásra nézve. Az üzemi tanács szerint az elektromobilitás minden fontos alkatrészét, köztük az e-tengelyt vagy a villanymotort Kelet-Európában kell gyártani. Az Automobilwoche információi szerint ez valószínűleg Csehországot takarja, ahol eddig elsősorban dízel- és benzinmotorokhoz gyártottak befecskendező fúvókákat. A beruházás nagyságrendileg 40 ezer négyzetméteres üzemcsarnokokat tartalmaz. Ez nagyjából megfelel a stuttgarti Feuerbach telephely teljes területének, ahol 13 ezer embert foglalkoztatnak.

Míg a csehországi üzem fényes jövő előtt áll, a németországi helyszíneken másképp néznek ki a dolgok. Ezek egy része, mint például Feuerbach vagy Bamberg, ugyan megkapta az üzemanyagcellát, mint jövőbeli technológiát. Ez azonban csak a foglalkoztatás töredékét tudja kompenzálni, amit a belső égésű motorok alkatrészeinek elvesztése fenyeget. A munkavállalók most tömeges elbocsátástól tartanak.

A Bosch kitart a német üzemek mellett

A Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja és munkaügyi kapcsolatokért felelős igazgatója, Filiz Albrecht írásban válaszolt a dolgozók félelmeivel kapcsolatos kérdésekre.

„Megértjük, hogy munkatársaink féltik a munkájuk jövőjét a mobilitás átalakulása miatt, és azt is, hogy ennek hangot adnak. Mi a menedzsmentben a Mobility Solutions divízió vezetésével együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges, biztosítsuk a foglalkoztatást Németországban. Kitartunk németországi gyártóhelyeink mellett” – írta.

Ugyanakkor Albrecht azt is hangsúlyozta, hogy a jövő mobilitása felé vezető úton a Boschnak versenyképesnek kell maradnia.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink