Beszállítók Hidrogéntechnológiai offenzívában a Bosch

Hidrogéntechnológiai offenzívában a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.05.23 04:20

Hidrogéntechnológiai offenzívában a Bosch

Hidrogéntöltő állomás a homburgi üzem területén | Fotó: Bosch Media Service

A Bosch hisz benne, hogy az energiaellátásában a jövőben kulcsszerepet fog játszani a hidrogén. Éppen ezért a vállalat a hidrogéntechnológiák több területén is befektet. Ma már telepített és mobil alkalmazásokhoz üzemanyagcellákat, míg hidrogéntöltőkhöz kompresszorokat fejleszt, saját üzemeinek területén hidrogént állít elő, továbbá célja, hogy az elektrolizátorok gyártásába is bekapcsolódjon.

Hirdetés

„Lehetségessé kell tennünk az energiaintenzív iparágaknak, hogy átálljanak megújuló forrásokra. A hidrogén kulcseleme lesz az ellátásbiztonságnak” – vélekedik Rolf Najork, a Bosch ipari technológiáért felelős igazgatósági tagja.

Mintapélda a gyártásban

A Bosch hidrogén melletti elkötelezettségének egyik képviselője a homburgi üzem, ahol a vállalat a hidrogén ipari felhasználásának mintapéldáját kívánta megteremteni. Itt, megújuló energia segítségével egy elektrolizátor zöld hidrogént állít elő, amit aztán a gyártásban, valamint járművek hajtására használnak fel. Mind a járművek, mind az ipari folyamatok számára üzemanyagcellák konvertálják a hidrogént, utóbbi területen nem csak elektromosságot, de hőenergiát is előállítva a segítségével.

A Bosch energiafelhasználásának 90 százaléka származik ipari folyamatokból. Ez azt jelenti, hogy a megújuló technológiák alkalmazása itt jelentős potenciált hordoz a fenntarthatóság növelésében.

Minden harmadik töltőben ott lesz a Bosch

Ugyancsak a homburgi üzem lesz az a helyszín, ahol tesztelni fogják a Bosch Rexroth és a Maximator Hydrogen közösen kifejlesztett hidrogénkompresszorát, ami töltőkhöz, hidrogéntankokhoz és hidrogén szállítását végző vezetékrendszerekhez egyaránt hozzáilleszthető. 2030-ra a kompresszort 4000 töltőállomásba tervezik beépíteni. Ekkorra világszerte minden harmadik hidrogénes töltőállomásban megtalálhatóak lesznek a Bosch alkatrészei.

A Bosch Rexroth és a Maximator Hydrogen közösen fejlesztett hidrogénkompresszora

A Bosch Rexroth és a Maximator Hydrogen közösen fejlesztett hidrogénkompresszora | Fotó: Bosch Media Service

A Bosch szerint a konténeralapú kompresszorainál a tulajdonlás teljes költsége fele akkora, mint a ma elérhető versenytárs termékek esetében, ezzel elérhetőbbé téve a hidrogén használatát.

Megoldás a fluktuáló energiatermelésre

Bár a sorozatgyártás még 2024-ig várat magára, a Bosch stacionárius üzemanyagcelláinak már több mint ötven darabját használják a vállalat és ügyfeleinek telephelyein. Továbbá a vállalat a kínai Weichai autógyártóval és annak technológiai partnerével, a Ceres Powerrel együttműködésben a telepített üzemanyagcelláinak kínai piacra bevezetésére készül.

A Bosch mindegyik üzemanyagcellája egy felhőbe továbbít adatokat, lehetővé téve digitális ikertestvérek hozzájuk csatolását, amikkel mindegyik rendszer állapota valós időben követhető nyomon.

Stacionárius üzemanyagcella digitális ikertestvére

Stacionárius üzemanyagcella digitális ikertestvére | Fotó: Bosch Media Service

A Bosch szerint a mikroerőművekként működő szilárd oxid üzemanyagcellái ideálisak a megújuló energia változékony elérhetőségének ellensúlyozására azáltal, hogy a hidrogént felhasználva pontosan akkor termelnek energiát, mikor arra szükség van.

Bekapcsolódás a hidrogéntermelésbe

A Bosch a 2021-es év eredményeinek ismertetésén bejelentette, hogy a hidrogéntermelés területén is jelen kíván lenni elektrolizátorok részegységeinek gyártásával. A Bosch cellamodulokat, a hidrogén-elektrolízis teljesítményelektronikáját, érzékelőit és szabályzóegységét egy egységbe integráló modulokat szállítana. Az évtized végéig 500 millió eurót kíván befektetni a technológiába, ezzel lehetővé téve, hogy 2025-ben meginduljon a sorozatgyártás.

Zöld projektek

A hidrogénalapú gazdaság további előmozdítása érdekében, és tapasztalatait hasznosítva a Bosch nemrég egy olyan részleget is felállított, aminek feladata zöld, vagyis megújuló energiával megtermelt hidrogénnel kapcsolatos projektek indítása. A részleg egyik első projektje a német állam pénzügyi támogatását élvező H2Giga, aminek célja skálázható és megbízható elektrolizátorok fejlesztése.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink