Beszállítók Gödön is sokan ellenzik az akkugyárat

Gödön is sokan ellenzik az akkugyárat

autopro.hu/P.B. | 2023.02.01 13:23

Gödön is sokan ellenzik az akkugyárat

Fotó: MTI

Alig dolgoznak helyiek a gödi akkumulátorgyárban, és sokan heves indulatokkal reagáltak a bővítési tervekre – derült ki egy, a bővítéssel kapcsolatos lakossági fórumon. Egybehangzó beszámolók szerint sokan ellenzik a beruházást.

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a dél-koreai Samsung SDI bővítéseket tervez Gödön, aminek keretében egy újabb csarnokot húznának fel – ez lenne a harmadik akkugyár a településen. Ugyanakkor a helyiek körében nem aratott osztatlan sikert a beruházás gondolata, és a bővítéssel kapcsolatos közmeghallgatáson a debrecenihez hasonló hangulat alakult ki.

A 24.hu és a Telex beszámolója egyaránt rámutat, hogy a településen élők között magas az aránya azoknak, akik nem támogatják a gödi üzem bővítését. A debreceni aggályokhoz hasonlóan itt is felmerült, hogy a gyárból milyen szennyező anyagok kerülhetnek ki a talajvízbe vagy a közeli földekre, illetve az is, hogy nem túlságosan nagy-e a gyár vízigénye. Emellett a zajszennyezés túlzott mértéke is felmerült.

Sok olyan kérdés is elhangzott, amikre helyben nem kaptak választ az érdeklődők, de a Samsung képviselői írásos választ ígértek.

Alig van helyi a gyárban

A 24.hu beszámolója szerint egy kérdésre válaszolva kiderült, hogy a gödi Samsung mintegy hatezer embert foglalkoztat, ám közöttük alig vannak helyiek – számuk a százat sem éri el. További érdekesség, hogy a Gödön dolgozó hatezer munkás körülbelül fele külföldi. Igaz, a Samsung célja növelni a helyi, magyar dolgozók számát.

Korábban lapunk is foglalkozott azzal a témával, hogy a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakhoz kihívás lesz elegendő dolgozót találni. Egyébként is kicsi a tartalék a magyar munkaerőpiacon, de az akkumulátorgyárak sem tartoznak a legvonzóbb munkahelyek közé éppen a fentiekben is taglalt aggályok miatt.

Február elején jöhet is az engedély

A közmeghallgatáson a katasztrófavédelem részéről is volt felszólaló. Andor Máté elmondta, hogy a hatóság szerint a Samsung SDI biztonsági jelentése megfelel a jogszabályi előírásoknak. Mint fogalmazott, a termelést akkor kezdhetik meg az új csarnokban, amennyiben megkapják az engedélyeket, amihez helyszíni vizsgálat is szükséges. Ezzel kapcsolatban február 6-ára várható döntés.

Korda Eszter, az ipari és környezetbiztonsági kockázatok elemzésével foglalkozó Generisk Kft. ügyvezetője az eseményen kijelentette, hogy az üzem kiépítette a biztonságos üzemeléshez szükséges elemeket, és a megfelelő hatósági engedélyeket is megszerezte.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink