Beszállítók Folytatódik a licitháború a Haldexért

Folytatódik a licitháború a Haldexért

autopro.hu/B.B. | 2016.09.16 12:01

Folytatódik a licitháború a Haldexért

A ZF felfedte igazi szándékait: a beszállító megkaparintását arra használná fel, hogy a Boschhoz és a Continentalhoz hasonló méretűvé váljon.

Nemrég beszámoltunk a svéd fékrendszerek gyártásával foglalkozó beszállító, a Haldex körül kialakult licitháborúról. Az egymásra ígérő ZF és Knorr-Bremse közül akkor utóbbi állt nyerésre, ám előbbi nem hagyja magát – most a cég első embere el is árulta, miért: ami a vállalat méretét illeti, a ZF Friedrichshafen szeretne a Boschhoz vagy a Continentalhoz hasonlóvá válni, vagyis felzárkózna legfontosabb versenytársaihoz.

Stefan Sommer cégvezér a célért akár egymilliárd eurót sem sajnálna. Ennek az összegnek egy jelentős részéből vásárolnák fel a Haldex fékgyártót, így az akvizíciós huzavona során most a Knorr-Bremse korábbi lépésével megegyező, 508 millió euró ajánlatot tettek a haszongépjárművek számára fékberendezéseket gyártó svéd cégre.

A versenytársak beérése során nagy segítséget nyújtana a Haldex know-howja, vagyis ha a ZF hozzájutna a cégnél felgyülemlett tapasztalathoz. A tavalyi forgalmakat tekintve szükség is volna a felvásárlása, a Bosch bő 70 milliárd eurós, a Continental valamivel 39 milliárd feletti értéket ért el, a ZF forgalma pedig 29 milliárd volt, írja az Automobilwoche.

Amennyiben végül a ZF szerezné meg a Haldexet, a beszállító a haszongépjárművek kormánymű-, fék-, elektronikai- és hajtásrendszerei terén is komplett megoldásokat nyújthatna. Csakhogy a Knorr-Bremse célja is hasonlóak – nem kizárt tehát, hogy lesz még néhány forduló a licit során.

Kiemelt Partnereink