Beszállítók Eltüntetik a kormánykereket és a pedálokat

Eltüntetik a kormánykereket és a pedálokat

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.16 14:43

Eltüntetik a kormánykereket és a pedálokat

Trendsetting Cockpit néven mutatta be a Faurecia és a ZF Friedrichshafen autóipari beszállító új koncepcióját a teljesen automatizált járművekhez. Az utassá visszaminősített sofőrök nem fogják kiismerni magukat leendő autójukban.

A ZF és a Faurecia teljesen automatizált futárautó és robottaxi megoldásokat fejlesztett ki, melyekben nincs sem kormánykerék, sem pedál. Helyüket három kijelző veszi át, melyen a gépet felügyelő sofőr informálódhat majd. A koncepció lehetővé teszi számukra, hogy válasszanak a bal és a jobboldali ülések közül.

A koncepcióval számos új elfoglaltságnak enged teret a vezetésen kívül, mivel megszünteti a különbséget a sofőr és az utas között: a négyes szintű önvezetés kivétel nélkül autópilótát használ, így a sofőr utazás közben más feladatokat is elláthat. Eközben a kormány és a pedál csak útban lenne.

Az autó agyát a ZF ProAI adja, amelyen a ZF az amerikai Nvidia chipgyártóval dolgozott együtt.

Ha a sofőr mégis manuálisan szeretne kormányozni, egy, az autóba beépített másodlagos kormány segítségével ezt mégis megteheti. Mivel ez mindkét első ülésről használható, az autógyártók ebből is profitálhatnak, hiszen gyakorlatilag megszűnik a különbség a jobb- és balkormányos járművek között.

A két beszállító tavaly kötött stratégiai partnerkapcsolatot, melynek célja önvezetők belső téri és biztonsági technológiai fejlesztéseinek készítése volt.

Kiemelt Partnereink