Beszállítók Elektromos autód van? Így javíts a hatótávolságán!

Elektromos autód van? Így javíts a hatótávolságán!

autopro.hu | 2022.07.04 16:20

Elektromos autód van? Így javíts a hatótávolságán!

Fotó: Hankook

Akár hagyományos, akár elektromos autót vezetünk, korántsem mindegy, hogy mekkora a jármű hatótávolsága. Elektromos autók esetében azonban talán még nagyobb hangsúlyt kap ez a kérdés, hiszen a töltőpontok továbbra sem sorakoznak olyan gyors egymásutánban az utak mentén, mint a benzinkutak. Ráadásul, ha ilyen autót használunk, akkor azt jó eséllyel környezetvédelmi megfontolásokból is tesszük, így pláne nem mindegy, hogy ugyanannyi energiafelhasználással mekkora utat tudunk megtenni. A Hankook speciálisan elektromos autókra tervezett gumiabroncsaival nem csak többet, hanem kényelmesebben is autózhatunk.

Alig néhány évvel ezelőtt még ritkaságszámba mentek a zöld rendszámos autók, az idő azonban a fenntartható járműveket igazolta, és napról napra több elektromos autóval találkozhatunk az utakon. Az IHS Markit információs szolgálat előrejelzései szerint az akkumulátorral működő, elektromos autók globális részesedése a teljes járműeladásból 36,6 százalékkal növekszik évente, a növekedés aránya azonban Magyarországon ennél is magasabb, – mintegy 57 százalékos volt 2021 végén az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva – így nem meglepő, ha a piac is reagálni kezd ezeknek az autóknak az egyedi igényeire. Márpedig a villanyautók, éppen az eltérő működésük miatt eltérő kiegészítőket is igényelhetnek.

Különleges autó, különleges igények, különleges abroncsok

Egy elektromos autó sokban különbözik egy hagyományos járműtől. Belső égésű motor helyett akkumulátor biztosítja a hajtáshoz szükséges energiát, és tankolás helyett töltőre kell tenni – van azonban egy másik különbség is, amire a villanyautók tulajdonosainak nem árt figyelni.

A hagyományos gumiabroncsok sok szempontból nem optimálisak a villanyautós felhasználáshoz: az akkumulátorok jelentős súlya miatt például ezeknek a gumiknak komoly többlet terhet kell elbírniuk, miközben megbízható tapadást biztosítanak. Emellett a hirtelen jelentkező magas nyomaték elviselése, és a minél alacsonyabb gördülési ellenállás is olyan kihívás, amit az abroncsgyártónak szem előtt kell tartania az elektromos autók abroncsainak tervezésekor.

Az egymással nehezen összeegyeztethető célkitűzések mellett – jobb tapadás, nagyobb teherbírás, kisebb súly és kisebb gördülési ellenállás – ráadásul az elektromos autók abroncsainak még kényelmi és fenntarthatósági szempontoknak is meg kell felelniük. Mivel a járművekben nincs belső égésű motor, az autók sokkal csendesebbek, így ugyanaz a menetzaj is sokkal zavaróbbnak hat, vagyis az abroncsoknak ezen a téren még jobban kell teljesíteniük, mint hagyományos társaiknak.

Mivel ezeknek a kocsiknak a környezettudatosság az egyik legnagyobb előnye, értelemszerűen abroncsból is olyat érdemes venni rájuk, aminek a futófelülete sok kilométert kibír, optimális felhasználást tesz lehetővé, és előállításakor is a fenntarthatóságra törekedik a gyártója. Talán nehéz elhinni, de van már olyan, kimondottan az elektromos autókra tervezett gumiabroncs, ami minden fenti szempontnak megfelel.

Hankook Ventus iON S: Jolly joker az elektromos autók igényeire

A prémium abroncsgyártó Hankook, 2022 májusában vezette be a piacra a Ventus iON S-t, ami az első, kifejezetten elektromos járművek számára kifejlesztett termékcsalád nyári abroncsa.

Fotó: Hankook

A gumik tervezésekor és előállításakor a fő szempont az volt, hogy az abroncs minden, az elektromos autók, és vezetőik által támasztott követelménynek meg tudjon felelni, még akkor is, ha ezek látszólag nehezen kombinálhatóak egy termékben.

Jobb tapadás, kisebb gördülési ellenállás, egyetlen abroncsban

Hogy ezek az ellenkező irányba húzó célkitűzések teljesültek, azt a TÜV SÜD tanúsítvány is igazolja. A prémium szegmensbe tartozó versenytárs termékeket is bevonó, összehasonlító vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy az elterjedt prémium elektromos járművekre szerelve a Hankook Ventus iON S egyértelműen kiemelkedően teljesít mind a gördülési ellenállás minimalizálása, mind a nedves és száraz útfelületeken mért fékteljesítményben, anélkül, hogy gyengeségeket mutatna egyéb lényeges tulajdonságok terén.

De hogyan sikerült ezt elérni? Természetesen csakis prémium minőségű alapanyagokkal, és a valóban a legapróbb részletekre is kiterjedő, újító szellemű mérnöki tervezéssel: a minimalizált gördülési ellenállás, amely magasabb fokú hatékonyságot és nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé, például nem csupán a gumiabroncs mintázatának kialakításakor volt szempont, de még a gumi oldalán lévő feliratokat is ez alapján tervezték meg. Az abroncs ráadásul nem csak kedvezőbb gördülési ellenállást és mégis tökéletes tapadást tesz lehetővé, de zajcsökkentő tulajdonságokkal is bír. Ez – a Hankook integrált Sound Absorber™ technológiájával kombinálva – a lehető leghalkabb gördülést eredményezi, ami a visszajelzések szerint érezhetően kellemesebbé teszi az utazást. Az abroncsban található zajelnyelő habszivacs alkalmazása például 8-9 decibellel csökkenti az utastérbe jutó gumizajt.

Fotó: Hankook

Pehelykönnyű súly, gigászi tartóerő

A légies abroncsoknak azonban nem szabad megtéveszteniük senkit, a gumik az elektromos autók komoly extra súlyát is gond – és deformáció – nélkül elbírják, köszönhetően a rendkívül ellenálló aramid szálaknak és a természetes gyantát magas arányban tartalmazó futókeveréknek. Utóbbi egyébként a jobb tapadáshoz és kopáscsökkenéshez is hozzájárul, ezzel jelentősen meghosszabbítva az abroncsok használhatóságát. És ha már fenntarthatóság: az új keverék másik különlegessége a természetes gyanták magas aránya. Ez nem csupán összességében teszi fenntarthatóbbá az iON termékeket, hanem pozitív hatással van a futófelület élettartamára is. És mivel kevesebb anyagra van szükség a kiegyensúlyozott teljesítmény fenntartásához, az abroncsonként akár egy kilogrammos tömegmegtakarítás kedvezően hat a gördülési ellenállásra is – és a kör itt bezárul, a látszólag egymásnak ellentmondó igények a Hankook Ventus iON S-ben a mérnöki bravúrnak köszönhetően valójában egymást erősítik.

Az elektromos autók elterjedésének útjában sokáig éppen az állt, hogy az autózást kiszolgáló ipar nem volt még felkészülve ezekre a járművekre, a vezető márkáknál azonban a kínálat nemcsak utoléri a keresletet, hanem elébe is megy a felhasználói igényeknek. A Hankook gumiabroncsaival például még kényelmesebbé, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tehető a villanyautózás, az abroncsgyártó így komoly részt vesz ki a fenntartható közlekedés támogatásából.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink