Beszállítók Egyre növekszik a tatai felfüggesztőrugó-gyártó

Egyre növekszik a tatai felfüggesztőrugó-gyártó

Pörge Béla | 2021.11.18 13:19

Egyre növekszik a tatai felfüggesztőrugó-gyártó

Az NHK Spring tatai telephelye. | Fotó: NHK Spring Hungary

Masanao Ueda az NHK Spring Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Pöltl Balázs a tatai gyár gyártási igazgatója beszéltek az autopro.hu-nak arról, miért választotta a japán cég Magyarországot, mivel foglalkozik hazánkban az NHK, valamint arról, hogyan érintik az NHK Hungary-t napjaink kihívásai.

Mióta van jelen Magyarországon a vállalat?

Az NHK Spring Hungary Kft. 2015-ben alakult. Kezdetben bérelt irodában, majd egy évvel később, zöldmezős beruházás keretein belül felépült új gyártóegységünkben folytattuk tevékenységünket.

Európában van több telephelyük is?

Németországban található egy kereskedelmi irodánk, valamint a tatai ipari parkban működik az egyetlen európai termelőüzemünk.

Mi volt a Magyarország mellett szóló legfontosabb érv?

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a helyszínkiválasztás megfontolása során a tatai önkormányzat és a HIPA keményen dolgozott azon, hogy a vállalatot a területre vonzzák, illetve a vevők közelsége is sokat számított. A jövőbeli munkaerő-potenciál is sokat nyomott a latban, hogy Magyarországra esett a választás.

Az NHK Spring a világ egyik legnagyobb, japán tulajdonú, felfüggesztő rugókat gyártó vállalata. Pontosan mivel foglalkoznak hazánkban?

Valóban, ez így igaz, ahogy mondja, és erre rendkívül büszkék vagyunk. Kérem, engedje meg, hogy még egy dologgal ezt kiegészítsem. A tavalyi, 2020-as évben az NHK Spring vállalatcsoport a világ Top 100-as autóipari beszállítói listáján a 78. helyen végzett, mely szintén örvendetes tény.

Tatán személygépjárművek felfüggesztőrendszereihez gyártunk tekercsrugókat és stabilizátor rudakat.

Masanao Ueda az NHK Spring Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Pöltl Balázs a tatai gyár gyártási igazgatója

Masanao Ueda az NHK Spring Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Pöltl Balázs a tatai gyár gyártási igazgatója | Fotó: NHK Spring Hungary

Hogyan változott az elmúlt években a lengéscsillapítók gyártásának technológiája? Mennyire befolyásolja ezt a piacot az elektromobilitás? Változnak a vevői elvárások?

Az első a súlycsökkentés és az élettartam növelése (nagy tartósság). Termékeinket arra használják, hogy megtartsák az autó súlyát és kényelmesebbé tegyék a vezetést. Úgy véljük, hogy ez az igény nem fog változni az elektromos autók bevezetésével sem, bár úgy gondolom, hogy az autók hatótávolságának növelése érdekében még erősebb lesz az igény a súlycsökkentésre.

Milyen Ipar 4.0-ás technológiákat tudnak alkalmazni a gyártás során?

Japán vállalat lévén folyamatosan gondolkodunk automatizáláson IoT eszközök (például adatgyűjtő szenzorok, képfelismerő kamerák) segítségével, melyekkel gyártási, logisztikai, karbantartási folyamataink hatékonyságát növelni tudjuk. A gyártási digitalizáció egyik alappillére rendelkezésünkre áll. Közel 100 darab hattengelyes robottal dolgozunk, így ezek hálózatba történő kapcsolása lehet a jövőnk egyik nagy kihívása.

Hány embert foglalkoztat a gyár a tatai telephelyén? A cég 2019-ben fejezett be egy komolyabb kapacitásbővítést a telephelyen, terveznek hasonló beruházásokat a közeljövőben?

Jelenleg 260 fő munkavállalót foglalkoztatunk Tatán. A mögöttünk hagyott hat év a folyamatos bővülés és növekedés jegyében telt. A következő néhány évben szeretnénk piaci helyzetünket konszolidálni és folyamatainkat stabilabbá, hatékonyabbá tenni. Úgy gondoljuk továbbá, hogy a szén-dioxid-semlegességre irányuló beruházások a jövőben komoly megfontolás tárgyává válnak japán oldalon is. Ezen túlmenően arra törekszünk, hogy az NHK Spring Hungary Kft. egyre ismertebb legyen autóipari berkekben és jelenléte egyre meghatározóbbá váljon helyi viszonylatban.

Milyen piacokat szolgálnak ki a magyarországi üzemmel? Kik a vállalat fő megrendelői?

Azzal a céllal alapította anyavállalatunk a magyarországi gyárat, hogy innen szolgáljuk ki az európai piacot. Tier-1-es beszállító lévén közvetlenül az OEM-ek részére szállítunk Romániába, Törökországba, Oroszországba, Csehországba, Franciaországba, Spanyolországba és Angliába. Megrendelőink között van a Volkswagen Csoport, Toyota Motor Corporation, Renault-Nissan Csoport és a Ford Motor Corporation. Jelenleg éppen azon dolgozunk, hogy egy újabb nagy múltú, magyarországi gyártóhellyel rendelkező német autóipari konszern ügyfelei lehessünk.

Mennyi magyar beszállító tartozik a partnereik közé? Mekkora cégekkel állnak kapcsolatban?

Többnyire európai beszállítókkal dolgozunk, így partnereink között megtalálhatóak gyártással (például szerszám és alkatrész, csomagolóanyag, vegyi anyag) és szolgáltatásnyújtással (például informatikai rendszerek, szállítmányozás) foglalkozó magyar vállalkozások is, akiknek körét lehetőségeinkhez mérten igyekszünk folyamatosan bővíteni. Alapanyag, vagyis huzal és cső/rúd vonatkozásában tekintélyes német, svéd, török és japán gyártóművekkel állunk kapcsolatban.

Fotó: NHK Spring Hungary

Érinti a céget a chiphiány?

Közvetlenül az autógyáraknak szállítunk, ezért minden egyes rezdülésük hatással van ránk. Legyen az félvezetőprobléma vagy akár pandémiás helyzet. A vevői megrendelések kiszámíthatatlanok, hétről hétre változhatnak. Ezzel próbálunk lépést tartani, mely nagy kihívás elé állítja szervezetünket.

Hogyan vészelték át a koronavírus-járványt?

Az elmúlt hetekben újabb fókuszt helyeztünk a koronavírus-járvány negyedik hullámának alakulására. Menedzsmentszinten rendszeresen áttekintjük a magyarországi és a gyáron belüli helyzetet. Célunk, hogy megóvjuk munkavállalóinkat, így a korábban (második és harmadik hullámban) meghozott járványügyi intézkedéseinket folyamatosan építjük vissza mindennapjainkba, valamint ösztönzünk minden kollégát a védőoltás beadatására.

Vannak szakképzési együttműködéseik Magyarországon akár középfokú, akár felsőoktatási szinten?

Jelenleg nincsenek, de szeretnénk a fiatalokkal is megismertetni és számukra vonzóvá tenni ezt a munkahelyet.

Ha ki kellene emelnie egy dolgot, akkor mi lenne az, ami miatt érdemes az önök vállalatánál dolgozni?

A hozzánk pályázó kolléga, egy stabil lábakon álló, világszínvonalú japán vállalatnál dolgozhat. Munkája során korszerű gyártástechnológiával és természetesen egy csipet japán kultúrával ismerkedhet meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink