Beszállítók Csoportos létszámleépítést hajt végre a Nemak győri gyára

Csoportos létszámleépítést hajt végre a Nemak győri gyára

autopro.hu | 2020.05.21 13:17

Csoportos létszámleépítést hajt végre a Nemak győri gyára

Fotó: Nemak

A koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés nagymértékben érinti az autóipart, melynek hatására a megrendelések száma jelentősen csökkent világszerte. A folyamat nem kerülte el Győr egyik legnagyobb munkáltatóját, a hengerfejek gyártásával foglalkozó mexikói tulajdonú Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.-t sem. A mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztató vállalatnál 180 fős csoportos létszámleépítést terveznek végrehajtani július végéig. A leépítés a cég minden területét érinti, de mértéke alacsonyabb, mint amit a megrendelés-állomány 30-40 százalékos csökkenése indokolna.

Az 1993-ban alapított győri alumíniumöntöde benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára. Innovatív fejlesztéseivel, kiváló minőségű termékeivel és csúcstechnológiát képviselő eszközparkjával az elmúlt közel 30 évben globális szereplővé vált: megrendelői, az Opel, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo számára 3 kontinensre szállítja termékeit. A vállalat gyártási volumene elérte a 3 millió darabot évente.

A vírushelyzet hatására az autógyárak rendelései nagymértékben visszaestek, melynek következtében az üzem kapacitáskihasználtsága jelentős mértékben csökkent. A világgazdasági előrejelzések alapján az autóipar lassú és nehézkes helyreállása több évig is eltarthat, ezért kényszerül a Nemak a csoportos létszámleépítésre.

Számos változást hozott a koronavírus

A járvány kezdete óta a vállalat vezetősége több intézkedést vezetett be a munkahelyek megóvása, megtartása érdekében. A munkatársak felhasználhatták a munkaidőkeretben felhalmozott óráikat, szabadságokat vehettek ki, továbbá sok szellemi alkalmazott számára lehetséges volt az otthoni munkavégzés. Azoknak a kollégáknak, akiknek a cég nem tudott munkát biztosítani, március közepétől bértámogatást nyújtottak, annak érdekében, hogy a dolgozók egzisztenciája a lehető legkevésbé sérüljön. Májustól 36 órás munkavégzés került bevezetésre a Nemaknál, de a megrendelések további visszaesése miatt júniustól a 32 órás munkahét bevezetésére kényszerül a cég. Működési sajátosságai miatt, a vállalat a kormány által bevezetett gazdaságvédelmi programok egyikét sem tudja jelenlegi formájában alkalmazni.

A kereslet jelentős és tartósnak ígérkező csökkenése mellett, a számos meghozott ideiglenes intézkedés ellenére sem fenntartható a vállalat működése a jelenlegi létszámmal. Ezért, minden lehetőséget figyelembe véve, az Üzemi Tanáccsal és a Humán Erőforrás osztállyal szorosan együttműködve született meg a döntés a létszámleépítésről, és az érintett munkatársak számára nyújtott „gondoskodó elbocsátás programról”. A szükségessé vált lépést a cég vezetősége 2020 nyarán tervezi felelősségteljesen megtenni.

Kiemelt Partnereink