Beszállítók Célgépgyártásban is partner a Borsodi Műhely Kft.

Célgépgyártásban is partner a Borsodi Műhely Kft.

Pardavi Mariann | 2015.06.03 06:00

Célgépgyártásban is partner a Borsodi Műhely Kft.

Az 1981-ben alapított győri székhelyű cég 2008 óta gyárt szerelő, tesztelő és ellenőrző berendezéseket, célgépeket. Ifjabb Borsodi László ügyvezető arra a legbüszkébb, hogy partnereiket házon belül tudják kiszolgálni: tervezés, gyártás és a kopó-, törőalkatrészek készítése, hőkezelése mind egy helyen történik.

– Milyen igények hívták életre a cég célgépgyártó üzletágát?
– Lényegében minden üzletágunk az alkatrészgyártásból fejlődött ki. Eleinte más cégek által gyártott célgépekhez készítettünk alkatrészeket. Az utóbbi egy-két évben, egyre több partnerünknél merült fel az igény egyedi célgépek gyártására. Majd érkeztek a kérdések: miért nem csinálunk mi is egyedi berendezéseket, hiszen meg tudnánk valósítani. Elgondolkoztunk ezen, és belevágtunk. Felvettünk egy tervezőmérnököt és megalapítottuk az üzletágat, ennek már hét éve. Amikor 2008-ban megépült az üzem, a tervezőirodának huszonöt munkatársból álló csapatot terveztünk. Eleinte csak egy tervező dolgozott a részlegen, ő volt egy személyben a kutatás-fejlesztési részleg vezetője és beosztottja is. Azt a feladatot kapta, hogy építsen akkora csapatot maga köré, amekkora szükséges. Ez a szám mára tizenegyre duzzadt, amit lakatosok, alvállalkozók egészítenek ki. A növekvő igények személyi állományunk fejlesztését is magukkal vonják. Tervben van villamos tervezőmérnökök felvétele is, ha ez megtörténik, újabb és nagyobb megrendeléseket tudunk elvállalni, és ez további munkatársak felvételét fogja jelenteni. Ez a csoport az elmúlt években megduplázta eredményeit, a további terv is az, hogy megkétszereződjön a csapat és az üzletág árbevétele is. A Borsodi Műhely Kft. szolgáltatásainak színvonalát világcégek, sikeres magyar vállalkozások megrendelései jelzik.

– Lényegében a már meglévő partnerek felvetése hozta létre az üzletágat. Nem is hirdették?
– Csak a partnereinket tájékoztattuk arról, hogy új szolgáltatással bővültünk. Az első, nem régi kapcsolatból születő nagy projekt körülbelül két éve érkezett.

– Milyen autóipari vállalatoknak készült a Borsodi Műhely Kft.-nél célgép?
– Jellemzően olyan partnerek keresnek meg minket, akik komplex megoldást várnak. Sokszor egy- egy feladat több dolgot is maga után von, amire a megrendelő nem is gondol. Mi ezekben nyújtunk segítséget. Manapság nem elég egy jól működő berendezést elszállítani. Nagyon fontos, hogy kapcsolódó termékeket, szolgáltatást tudjunk hozzá ajánlani. Egyre nagyobb jelentősége van, hogy tanácsokkal, javaslatokkal támogassuk a megrendelőt. Mi olyan feladatokra nyújtunk megoldást amire a piacon nincs késztermék. Elsősorban szerelő, tesztelő, valamint geometriát minősítő eszközöket, berendezéseket tervezünk és gyártunk, de egyre nagyobb az igény az egy-egy feladatra kifejlesztett ellenőrző és mérő eszközökre.

– Mit gondol, miben jobb a Borsodi Műhely a konkurenciánál?
– Versenytársakról talán nem is beszélhetünk, hiszen nem tudok még egy olyan vállalkozásról, ahol minden folyamatot házon belül el tudnak végezni a tervezéstől a kivitelezésig. A tervezés, gyártás, a pótalkatrészek készítése, hőkezelése mind egy kézben van. Mi az általunk gyártott gépekhez kopó- és törőalkatrészeket is tudjuk biztosítani. Egy hagyományos tervezőcég ezt nem tudja kínálni: általában ilyen helyeken kicsi a gyártórészleg. Egy egyszerűbb gép tervezési ideje 40-80 óra. Körülbelül ugyanennyi a gyártás, megépítés. Összetettebb feladat esetén nagyságrendekkel nőhet az időigény. Az említett előnyökön túl mi a célgép átadása után is megrendelőink rendelkezésre állunk.

– Milyen előnyökkel jár az ügyfél számára, hogy házon belül el tud végeztetni mindent?
– Gördülékenyebben és gyorsabban tudjuk a kért feladatokat teljesítetni. Másrészről fontos számunkra a célgépeink utógondozása is. Miután elkészült a célgép, többször ellátogatunk a garanciális időszakban a megrendelőhöz. Ha utólag szeretne módosítani valamit a megrendelő, ebben is partnerek vagyunk. Az utógondozás során lehetőség van a célgép finomhangolására. Számunkra a legfontosabb, hogy a megrendelő maximálisan elégedett legyen.

– Ennyi év távlatából hogyan látja: melyik célgép okozta a legnagyobb kihívást, melyikre a legbüszkébbek?
– Két példát mondok: az egyik relatív kicsi elektronikai gép, ötven millió forintos projekt, a másik egy másfél millió eurós gyártósor. Hiába beszélünk nagy költségvetésű gyártósorról, a kisgép sokkal bonyolultabb volt: adott volt három gép három operátorral, a termék pedig 24 másodpercenként készült el. Nekünk ebből egy darab, automata gépet kellett készítenünk, amiből 2 másodpercenként jön ki a termék. Ez egy óriási kihívás volt számunkra, de megcsináltuk! Komoly szakmai kihívás jelentett, hiszen ez a 2 másodperc nagyon kevés: ennyi idő alatt kell beérkezni az alapanyagoknak, az alkatrészek gyorsan mozognak... Ez a kis gép időben annyit jelentett nekünk, mint a fent említett, húsz méteres, tizenhárom szerelőállomásos gyártósor. Komoly szakmai feladat, ám a gép azóta is működik, és rengeteget spóroltunk vele a megrendelőnek: időt, helyet, pénzt.

– Nemrég történt meg a cégnél a generációváltás. Milyen hitvallást visz tovább a két testvér?
– A jövőben is a 34 év alatt megszerzett szakmai tapasztalataink alapján szeretnénk dolgozni. A céget eddig is a folyamatos fejlődés és innováció jellemezte amire a jövőben is törekedni fogunk, és az alapító irányelvét saját stílusunkra formázva visszük tovább.

Kiemelt Partnereink