Beszállítók Brutális profitnövekedés az Alumetalnál, elégedettek a komáromi telephellyel

Brutális profitnövekedés az Alumetalnál, elégedettek a komáromi telephellyel

Kuthi Áron | 2018.11.19 12:45

Brutális profitnövekedés az Alumetalnál, elégedettek a komáromi telephellyel

A lengyel Alumetal alumíniumfeldolgozó válllalat eladásai tizenkilenc százalékkal nőttek az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, adózás előtti nyeresége 2018 első kilenc hónapjára számítva pedig 42 százalékkal haladta meg a 2017-es azonos időszakot. Az alumíniumipari vállalat elsődleges és másodlagos alumíniumot egyaránt feldolgoz, Lengyelországon kívül egyedül Magyarországon, Komáromban vannak jelen.

A harmadik negyedévben bevételük 416 millió zloty (96,2 millió euró) volt, adózás előtti nyereségük 29 millió zloty, az év első kilenc hónapjára számítva pedig 90 millió zloty – számolt be a vállalat közleménye alapján a lengyel Automotive Suppliers ipari szakportál. Azt írjál, a vállalat 2018-ban tovább növelte autóipari partnereitől érkező bevételarányát, így már bevételük 89 százaléka autóipari megrendelőktől származik.

Öt éve még csak évi 165 ezer tonna, 2016-ban már 233 ezer tonna alumíniumot állítottak elő három lengyelországi telephelyükön. Az Alumetal első külföldi beruházása hazánkba vezetett, a komáromi ipari parkban 2016 végén indult a termelés. Hengerfejek, dugattyúk, váltóházak, turbinák, vízpumpák és számos másféle alkatrész alapanyagaként szállítják megrendelőiknek az alumínium rudakat, de van megoldásuk arra is, hogy a nyersanyagot olvasztott formában, 600 Celsius fok felett, folyékony halmazállapotban szállítva kapják meg az autóipari ügyfelek. Ezt Szymon Adamczyk, a vállalat igazgatósági tanácsának elnöke mondta el portálunknak adott tavalyi interjújában.

Az Autopro rövid kommentárra kérte az Alumetal vezetését az eredményekkel kapcsolatban, de mivel a vállalatot a varsói tőzsdén jegyzik, a cég pénzügyi eredményeiről és terveiről nem tudtak információval szolgálni. Szymon Adamczykot telefonon értük utol, aki elmondta, az Alumetal elégedett a komáromi telephely teljesítményével, mivel látható a termelési hatékonyság folyamatos növekedése. A komáromi öntödéről ennél konkrétabban nem nyilatkozott, csak annyit mondott, a kedvező pénzügyi eredményhez nagy mértékben hozzájárult a magyarországi telephely működése.

Kiemelt Partnereink