Beszállítók Beváltotta ígéretét: Jászfényszarun bővített a Thyssenkrupp

Beváltotta ígéretét: Jászfényszarun bővített a Thyssenkrupp

MTI | 2018.03.02 16:04

Beváltotta ígéretét: Jászfényszarun bővített a Thyssenkrupp

A vállalat 2016-ban jelentette be, hogy több mint 30 milliárd forintos beruházással 500 új munkahelyet teremt 2019-ig. A kormány 10,6 milliárd forinttal támogatta a beruházást. A most átadott üzem lesz a legnagyobb egész Európában.

A vállalat 2016-ban jelentette be, hogy több mint 30 milliárd forintos beruházással 500 új munkahelyet teremt 2019-ig. A kormány 10,6 milliárd forinttal támogatta a beruházást. A most átadott üzem lesz a legnagyobb egész Európában. Az új gyárban elektromechanikus kormányrendszerek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek készülnek német és nemzetközi autógyáraknak.

A társaság 1999-ben kezdte meg Magyarországon az okos kormányrendszerek fejlesztését, amelyek az állandóan energiát igénylő hidraulikus rendszerek helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak. Ezek a rendszerek csak akkor vesznek fel energiát, ha a kormányt ténylegesen elforgatják, ezért autótípustól függően akár 0,3 liter üzemanyagot is megtakarítanak száz kilométerenként, ráadásul műszakilag megbízhatóbbak a hagyományos, hidraulikus rásegítéseknél, és kevesebb karbantartást igényelnek. A szoftveres vezérlés biztonsági és kényelmi funkciók egész sorát teszi lehetővé, mint amilyen az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul az önvezető autók számára nélkülözhetetlen hozzáférést képes biztosítani a kormányrendszer irányításához.

Az elmúlt hónapokban fejeződött be Jászfényszarun az új futómű- és meghajtás-alkatrész előállító üzem építése is. Debrecenben épül a vállalat rugókat és stabilizátorokat előállító üzeme, amely még ebben az évben megkezdi a sorozatgyártást. Győrben futómű összeszerelő üzemet valamint magyarországi autóipari ügyfelek számára egy acélipari szolgáltató központot működtet. A vállalat Budapesten üzemelteti szoftverfejlesztési kompetencia központját, ahol csaknem 700 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftvermegoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez, illetve olyan új alkalmazásokat, mint amilyen a steer-by-wire (a mechanikus kapcsolatok helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító megoldás) vagy az önvezető rendszerek. A thyssenkrupp Magyarországon az autóiparban összesen mintegy ezeregyszáz munkatársat foglalkoztat.

Tízből kilenc prémium kategórájú autó a thyssenkrupp termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a vállalat hajtómű alkatrészei.

Az új üzemcsarnok avatásán jelen volt egyebek mellett Karsten Kroos, a Thyssenkrupp Components Technology üzleti területének vezetője, Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezető igazgatója, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Kiemelt Partnereink