Beszállítók A véghajrához ért az SK On Hungary iváncsai építkezése

A véghajrához ért az SK On Hungary iváncsai építkezése

autopro.hu | 2022.12.14 16:20

A véghajrához ért az SK On Hungary iváncsai építkezése

Fotó: SK On

Lassan a célegyenesbe érnek az SK On Hungary legújabb akkumulátor üzemének építési munkálatai Iváncsán, ezzel pedig Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása fejeződik be. Az M6-os autópálya 50-es kilométerénél fekvő Iváncsai Ipari Parkban 2021 áprilisában kezdődtek el a munkálatok, melyek a termelési folyamatoknak helyet adó főépületek tekintetében a befejezéshez közelednek.

Mintegy 681 milliárd forintból épül a dél-koreai SK On gyára a fejér megyei Iváncsa település határában. A 2024-re közel 2500 főnek munkalehetőséget biztosító üzemben a tervek szerint 2023 októberében indul el a termelés, ám a próbaüzem már júliusban elkezdődik. Amint azt az M6-os autópálya Százhalombatta és Dunaújváros közötti szakaszán közlekedők is láthatják, az Iváncsai Ipari Parkban épülő üzem főépületeinek vasbetonszerkezete már egy ideje elkészült és a homlokzat szendvicspanel-burkolása is javarészt befejeződött. A külső szemlélőknek kevésbé érzékelhető, ám mégis nagy jelentőségű előrelépés az is, hogy a termelési folyamatoknak helyet adó főépületek tetőszerkezetének víz- és hőszigetelése teljes mértékben elkészült már.

Gőzerővel alakulnak a belső terek

Mindezeknek köszönhetően zavartalanul folyhatnak a belső munkálatok. Az ipari padló kialakításával végeztek a szakemberek, csupán a padlózat műgyanta burkolása van hátra, és az emeleti felbetonozás is jól halad- ezek a folyamatok jelenleg 70 százalékos készültségűek. Megkezdődött a termelési (Elektróda, Összeszerelés, Formázás és Modul) folyamatok iroda- és szociális helyiségeinek kialakítása is, zajlanak az épületgépészeti- és villamosmunkák, valamint a hideg-és melegburkoláshoz, illetve a falak festéséhez is hozzá láttak már a szakemberek.

Ugyancsak előrelépés történt a tisztateres és szárazteres helyiségek kialakításában, és az olyan biztonsági berendezések telepítésében, mint a hő- és füstelvezetési rendszer, tűzjelző, spinkler vagy gázzal oltó rendszer.

A kiszolgáló kisépületek készültségi szintjei ugyancsak a terveknek megfelelően alakulnak: a létesítményüzemeltetés szempontjából fontosabb transzformátor állomás és az energiaellátó üzemek magasabb, a porta- és az adminisztrációs épületek készültsége pedig alacsonyabb szintű.

Látványosan épülnek a belső úthálózatok is. A technológiai beszállítás és az építési forgalom számára ideiglenes aszfaltút készült, melynek a visszabontása folyamatos, és készülnek az üzemi közlekedő útszakaszok is. A személygépkocsi parkolót pedig komplett rétegrenddel és járdával együtt már birtokba is vehették az SK On első iváncsai dolgozói.

A csúcstechnológiás gépek és modern gyártóberendezések decembertől folyamatosan érkeznek a területre, telepítésüket az átvételt követően azonnal megkezdik a szakemberek az Elektróda, az Összeszerelés, a Formázás és a Modul folyamatokon.

Egyre bővül a csapat

Nem csak a gyár, hanem a cégnél dolgozó csapat építése is gőzerővel zajlik. Az első SK-s munkavállalók felvétele a kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan már 2022 nyarán elkezdődött, ekkor léptek be az első mérnökök, műszakvezetők és technikusok is. A kollégák kiválasztása az építkezés befejeztéig az SK On Hungary dunaújvárosi toborzóirodájában történik, a gyár induláshoz közeledve pedig egyre több szakterületen nyílnak meg új pozíciók. A felvétel olyan sikeres, hogy decemberben már a 300. új munkatárs is belépett Iváncsa csapatába. Az újonnan érkezők betanítása minden esetben Komáromban történik, rövidített nappalos munkaidőben. Annak érdekében, hogy a későbbiekben majd műszakos munkarendben dolgozó kollégák ez alatt az idő alatt se essenek el jövedelmük egy részétől, mindannyian a műszakpótlékkal megegyező összegű betanulási pótlékban részesülnek.

Az SK-s dolgozókat a cég által biztosított ingyenes buszjáratok szállítják Komáromba 6 környező településről, 8 autóbusz segítségével. A járatok közvetlenül, a legrövidebb útvonalon közlekednek Komáromba, hogy a kollégáknak a lehető legrövidebb időt kelljen utazással tölteniük. Azok a termelési, karbantartási, létesítményüzemeltetési mérnökök és technikusok, akik az elsők között léptek be, már Iváncsán végzik munkájukat és javában készülnek a gépek telepítésére, valamint biztosítják a területek energiaellátását, készültségét. Januártól újabb mérnök és karbantartó kollégák térnek vissza Iváncsára, akik a folyamatosan érkező berendezések beüzemelését segítik majd.

Gyors reakció a változó körülményekre

Ugyan még a gyár és a munkavállalói csapat is egyaránt az „építkezés” fázisában van jelenleg, az SK menedzsmentje úgy döntött, hogy még 2022-ben rendkívüli, 7 százalékos alapbéremelést hajt végre minden munkavállalója számára, egészen októberig visszamenőleg. Ezen felül azért, hogy a cég megőrizze dolgozói bérének reálértékét, a bejárástámogatást saját autó használata esetén nettó 35 Ft/kilométerről 45 Ft/kilométerre, az étkezéstámogatást pedig napi nettó 900 Ft-ról 1600 Ft-ra emelte.

A vállalat folyamatos bővülése mellett üzletpolitikájában is arra törekszik, hogy megerősítse vezető pozícióját a világpiacon az elektromobilitás szegmensében. A világ 3. legnagyobb dél-koreai cégcsoportja, az SK Group tagjaként az SK On több prémium autógyártó elektromos modellje számára készíti modern, harmadik generációs lítium-ion akkumulátorait. Partnereinek köre 2022-től a Forddal bővült: a márka új, tisztán elektromos járműve, a Ford E-Transit kapcsán kötött hivatalos gyártói megállapodást a dél-koreai óriással. A világ legnépszerűbb áruszállítójának számító Ford Transit e-változata a kategória legnagyobb akkumulátorát kapta, kiemelkedő hatótávolsággal, teljesítménnyel és gazdag alapfelszereltséggel.

SK akkumulátorcellákból készült modul a Ford E-Transit modelljéhez

SK akkumulátorcellákból készült modul a Ford E-Transit modelljéhez | Fotó: Ford Media

Az SK On tehát mind meghatározó világpiaci szereplőként, mind Fejér megye jelentős munkaadójaként is aktívan működik és céljául tűzte ki, hogy az iváncsai üzem rövidesen a térség legvonzóbb foglalkoztatójává váljon. A cég iránt érdeklődő álláskeresők a www.skonhungary.com weboldalon keresztül tájékozódhatnak a legújabb álláslehetőségekről.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink