Beszállítók A Titán megmutatta, hogy kerülhet egy kkv a nagyok közé

A Titán megmutatta, hogy kerülhet egy kkv a nagyok közé

Pörge Béla | 2023.04.04 07:21

A Titán megmutatta, hogy kerülhet egy kkv a nagyok közé

Fotó: Pörge Béla

Interjú Uri-Szabó Petrával, a Titán ’94 Kft szervezetfejlesztési igazgatójával, a vállalat beruházásairól, valamint a közelmúltban kapott elismeréséről, és a HIPA „Év Befektetője” Díjátadóhoz vezető útról.

- A Titán ’94 Kft-t választották a 2022-es esztendő Év Beszállítójának. Minek köszönheti ezt a sikert a vállalat?

- A HIPA közbenjárásával került kapcsolatba a cégünk új német vevőkkel, így volt alkalmunk bizonyítani rátermettségünket szerszámkészítés és alkatrészgyártás tekintetében is újabb autóipari résztvevők felé is. Ennek kapcsán kerültünk a HIPA látóterébe, és így ismerték el a munkánkat, amivel hozzájárulunk az autóipari beszállítási körhöz.

- Uri-Szabó Dezső alapító, ügyvezető igazgató a díjátadón beszédében említést tett arról, hogy a Titán ’94 folytatni fogja a fejlesztéseket. Milyen beruházásokat terveznek a közeljövőben?

- Cégünk 1994 óta van jelen a budapesti telephelyen szerszámkészítéssel, autóipari alkatrészgyártással. 2015-ben döntöttünk egy új telephely megnyitása mellett, a választás pedig azért esett Lőrinci városára, mert itt kedvezőek voltak a területi adottságok, a logisztikai fejlesztések, illetve volt elérhető GINOP pályázat. Az akkor megkezdett beruházás nagyon fontos mérföldkő volt cégünk életében, mert teljesen új épületben, technológiával, gépparkkal, helyi kollégákkal sikerült egy majd 800 milliós beruházást megvalósítanunk részben Uniós forrásból.

A lőrinci csarnokunk szervesen kapcsolódik a budapesti telephely működéséhez, kiegészíti azt olyan különlegesnek mondható CNC megmunkáló központokkal, amit a budapesti létesítmény már hely hiányban sem tudott volna befogadni. Nem mellesleg új piaci szegmensre is beléphettünk – a hőkezelés a szerszámkészítés elengedhetetlen részfolyamata, amit így házon belül tartva a saját folyamatainkat is optimalizálni tudtuk, valamint új vevők kiszolgálására is képesek vagyunk.

A Titán '94 Kft. által elnyert díj.

A Titán '94 Kft. által elnyert díj.

Az első sikeres pályázatot egy újabb elnyert pályázat követte 2021-ben, ami a megkezdett beruházást volt hivatott tovább fejleszteni mind gépi beruházások, mind infrastrukturális fejlesztések, mind pedig olyan Ipar 4.0 és informatikai megoldások által, amik előre mutatóak, és jelentősen hozzájárulnak majd a hatékonyságunkhoz, illetve a piacképességünkhöz a meglévő és új partnereink felkéréseinél.

Ez utóbbi pályázat még folyamatban van, a tervezett projekt mintegy felénél tartunk, és bízunk benne, hogy bár voltak időközben módosulások az elérhető/beszerezhető gépek, és technológiák tekintetében, sikerrel végig tudjuk majd vinni a beruházást, és meg tudjuk valósítani azt a komplex üzemegységet, amit megálmodtunk.

Hosszú távra tervezünk, ezért fontos részeleme a projektnek az utánpótlásnevelés, oktatóbázis létrehozása, mind pedig az, hogy a megvásárolt technológia több évre előre mutatóan szolgálja az érdekeinket, megújuló energiával, és korszerű informatikai háttérrel segítse a munkánkat.

Ismerve a csapatunkat, ha a piaci környezet lehetővé teszi, itt valószínűleg nem állunk meg, és folyamatosan keressük a lehetőségeket, amik biztosítják a stabilitást, és a kiszámítható ütemű, élhető növekedésünket.

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása kétségkívül az autopro.hu által is bemutatott, fent is említett hőkezelő kemence volt. Ez azóta mennyire kihasznált, hogyan segíti a cég munkáját?

- Ahogy korábban is említettem ez egy teljesen új szegmens életünkben. Amikor a döntés megszületett, azt láttuk, hogy a régióban nagy szükség lesz a hőkezelési kapacitásra, illetve az amellé felépített labor szolgáltatásainkra. Sajnos az elmúlt évben megtapasztalt, és azóta sem rendeződött energiapiaci turbolenciák miatt ez az üzletág biztos, hogy sokkal később lesz rentábilis, mint terveztük. Azon dolgozunk, hogy a hatékonyság javításával, és az azóta képződött tapasztalattal javítsuk a mutatóinkat.

- Milyen más beruházásokat emelne ki a közelmúltból?

- A budapesti telephelyen a fent említett energiaárak miatt a fűtési rendszerünket és az energiafelhasználásunkat kellett újragondolni. Szintén a budapesti telephelyen mérőszobát fejlesztettünk, valamint középfrekvenciás hegesztőprést vásároltunk, elsődlegesen az új vevők igényeinek kiszolgálása érdekében.

- Beszéljünk egy kicsit a díjról is! Mit jelent ez a gyakorlatban a megtiszteltetés mellett? Lehet hatása a Titán ’94 mindennapjaira?

- Meglepetés volt, korábban nem kaptunk hasonló elismerést. Megtisztelő a jelölés, az esemény maga pedig nagyon impozáns volt, színvonalas műsorral, csodás helyszínen, és olyan díjazottak társaságában, akik tőlünk sokkal nagyobb volumenben, és magasabb színvonalon járultak hozzá az elmúlt év fejlesztéseihez.

Reméljük, hogy egyre több hozzánk hasonló kisebb kkv is látótérbe kerül majd, és egyre szélesebb beszállítói kör járulhat majd hozzá a Magyarországra érkező járműgyártók sikeréhez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink